Läkaren: Luftfuktighet lika farligt som värme

”Det blir en enorm
påfrestning för kroppen”

NYHETER

Personer som dör under ett motionslopp har ofta något slags hjärtfel, säger läkaren Stefan Branth.

Men flera andra faktorer spelar in.

– Är det fuktigt och varmt får man inte rätt vätskebalans och det blir en enorm påfrestning för kroppen.

”De som dör under ett motionslopp har ofta något slags hjärtfel,” säger läkaren Stefan Branth

Två personer miste livet när årets Midnattslopp genomfördes i hög värme och luftfuktighet. Flera fick också föras till sjukhus med värmeslag och andra symptom.

Männen som dog under loppet var 26 respektive 50 år gamla och avled enligt uppgifter från sjukhusen antagligen av hjärtsvikt.

– Det vanligaste är att man får en hjärtinfarkt men i ett sådant här fall är det snarare så att hjärtrytmen skenar iväg. Det kan ske vid överansträngning, säger läkaren Stefan Branth till Aftonbladet.

Luftfuktigheten farligast

Han förklarar att påfrestningen på kroppen blir mångfalt större när det är varmt och luftfuktigheten är hög.

– Luftfuktigheten kan fördubbla värmen och då försämras kroppens förmåga att kyla ner sig. Kroppen kyls genom att svetten avdunstar och fuktigheten gör att det blir svårare. Då kan det bli en värmechock.

Enligt Stefan Branth händer det med jämna mellanrum att idrottare får hjärtproblem och avlider, till exempel vid Wasaloppet eller under fotbollsmatcher.

Ofta handlar det dock om någon som redan har ett hjärtfel, medfött eller som resultat av sjukdom.

– Det kanske är ett problem som bara uppkommer under vissa situationer när man pressar sig väldigt hårt. Har man då vätskebrist och saltbrist och anstränger sig i väldigt hög värme då kan det går så här.

Förberedelser livsviktigt

Att en person som bara är 26 år gammal drabbas är dock ovanligt, menar Stefan Branth. Han vill absolut inte avråda från att springa motionslopp men betonar vikten av att förbreda sig ordentligt.

– För en normalperson är det inte farligt att springa sådana här lopp. Men är man inte helt förberedd och pressar sig väldigt hårt då får man en ökad risk.

Han rekommenderar att förbereda sig ordentligt på att springa i värme och hög luftfuktighet samt att öva på att dricka ordentligt.

– Tio kilometer kan de flesta klara, man behöver inte träna så mycket. Men de här två kanske aldrig har sprungit under de här förhållandena, sprang på som vanligt och insåg inte hur mycket det slet på kroppen.

Många pressar sig också extra hårt när människor hejar på och lyssnar inte på kroppen.

– Det är olyckligt och djupt tragiskt, särskilt när det är unga människor.

ARTIKELN HANDLAR OM