Dagens namn: Sigrid, Siri
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Två löpare dog i hettan

Lagkamraterna sörjer Freddie, 26: Han var underbar

Hockeyspelaren Freddie Ferm, 26, sprang i mål på 47 minuter i hettan.

Sedan föll han ihop och blev Midnattsloppets andra dödsoffer.

– Det kom från ingenstans. Vi känner enorm sorg, säger Jakob Uddenholt, ordförande för Bajen fans hockey.

Lördagsnatten var tropisk när över 20 000 löpare gav sig ut i Midnattsloppet på Södermalm i Stockholm. Den fuktiga värmen gjorde att flera av dem fick föras till sjukhus med värmeslag och uttorkningssymptom.

För två av deltagarna hjälpte inte vård. Folkfesten kostade dem livet.

Ett av offren var hockeyspelaren Freddie Ferm från Huddinge. 26-åringen spelade i föreningen Bajen fans och genomförde hela det 10 kilometer långa loppet.

Men på mållinjen vid Zinkensdamm segnade han ihop. Hjärt- och lungräddning var förgäves.

– Många känner enorm sorg. Alla som kände honom på något sätt vet vilken underbar kille det var, säger Jakob Uddeholt.

Elitspelare

Freddie Ferm spelade tidigare på elitnivå. Mellan 2003 och 2005 representerade han Hammarby i allsvenskan och säsongen 2005–2006 var han en av de tongivande spelarna när Huddinge gick upp från division 1.

Sedan lade han av.

”Stor sorg”

Men Freddie Ferm hade ett bultande Hammarbyhjärta. 2008 var han med och startade Bajen fans hockey efter att Hammarby gått i konkurs och försvunnit ur seriesystemet.

– Freddie var en av dem som var från början. Jag har pratat med flera personer i dag och många hade gråten i halsen. Det kom från ingenstans, säger Jakob Uddeholt.

Familjen har godkänt att Aftonbladet publicerar Freddie Ferms bild. I går la föreningen också ut dödsbudet på sin hemsida:

”Det är med stor sorg som vi tidigare i dag söndag fick veta att vår fantastiske människa i Bajen fans hockey, spelare nr 20, Freddie Ferm avled efter att mållinjen passerats i gårdagens Midnattslopp. Våra tankar går främst till Freddies familj.”

Föll ihop i backen

Det andra dödsoffret var en 49-årig man från Stockholm. Han föll ihop efter 5,5 kilometer, i backen upp mot Sofia kyrka. Vid ankomsten till Södersjukhuset var han redan död.

Mats Börjesson.   Mats Börjesson. Enligt läkarna berodde båda dödsfallen sannolikt på hjärtfel.

– När det gäller yngre under 35 handlar det nästan uteslutande om medfödda hjärtfel. Är man över 35 är det sannolikt hjärtinfarkt orsakad av hjärt-kärlsjukdom som utvecklats med åldern, säger Mats Börjesson, docent i kardiologi och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Arrangörer får kritik

Allt fler springer motionslopp – unga och gamla, tränade och otränade. Många kommer dessutom dåligt förberedda och i kombination med hög luftfuktighet och värme kan påfrestningen på kroppen bli för stor.

– Att ha kontroll över vätskeintaget är viktigt, säger Mats Börjesson.

Flera av löparna i Midnattsloppet kritiserar dock arrangörerna för bristen på vätskepåfyllning.

– Vid vattenstationerna ute på banan fanns det varken dryck eller muggar. Det var lång kö och då sprang många vidare, säger Peter Hoffström som var med för första gången.

En av 300 har hjärtfel

Midnattsloppets vd Göran Qvarfordt är bedrövad, men tror inte att han kunde gjort något för att förebygga dödsfallen.

– Nej, jag är tveksam till det. Vi har informerat om generella saker som man bör tänka på när det gäller träning.

En av 300 har någon form av hjärtfel som ger förhöjd risk för plötslig hjärtdöd vid intensiv fysisk ansträngning. Mats Börjesson efterlyser nu hälsokontroller för motionslöpare.

– Fysisk aktivitet är nyttigt. Men hjärtsjuka kan i dag ställa sig på startlinjen utan att vi har någon koll alls. Själva tävlingsmomentet gör att adrenalinet drar i gång och det kan göra att man anstränger sig för mycket, säger han.

Här är andra dödsfall i motionslopp

Sedan 1998 har 70 personer mist livet genom plötsliga dödsfall under idrottsutövning. 2006 kom därför rekommendationer från Socialstyrelsen om att alla elitidrottare ska testas för medfödda hjärtfel. Men även motionärer drabbas. Här är de senaste årens tillbud i öppna tävlingar:

  Ett 60-tal löpare tvingades till vård för utmattning, vätskebrist och värmeslag under Göteborgsvarvet tidigare i år. Två män, 35 och 40, kollapsade men överlevde.

  En 31-årig man dog under Midnattsloppet i Göteborg den 22 augusti i fjol. Mannen segnade ner strax efter målgång.

  En 62-årig man segnade ner sju kilometer från mål under Kortvasan 20 februari förra året. Han blev den 14:e Vasaloppsåkaren som dog sedan 70-talet.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet