Jägaren sköt familjens häst

Var på vildsvinsjakt – sköt helt fel djur

NYHETER

Jägaren satt på sitt pass under vildsvinsjakten – men sköt en häst.

– Det kunde lika gärna varit en människa, säger hästens fodervärd till Aftonbladet.

Det är säsong för vildsvinsjakt och därför satt en jägare på pass nära Hampetorp utanför Örebro på lördagskvällen. Vid gärdet där han satt finns en hästhage angränsande – och jägaren gjorde ett fatalt misstag.

– Han får syn på någonting som rör sig, kastar upp bössan och bara skjuter. Han träffar vår häst som går där med ett vitt täcke på sig, säger hästens fodervärd till Aftonbladet.

Extremt jobbigt

Familjen som hade hand om hästen var inte hemma under kvällen, men en granne ringde och lämnade det tunga beskedet. Hästen hade funnits hos familjen i åratal.

– Det är absurt. Sådant här får inte hända på något vis. Det är extremt jobbigt för oss.

Polisen kom till gården under natten mot söndag, och händelsen rubriceras som förstörande av egendom. Något som fodervärden rasar över.

– Jag hoppas att personen i fråga aldrig mer får ha ett vapen i sina händer. Ändrar de inte brottsrubriceringen så tror jag inte att det händer någonting, säger han.

Han fortsätter:

– Om jag som jägare skulle skjuta en varg, som tillhör staten, riskerar jag sex månaders fängelse, 100 000 kronor i böter och blir av med alla vapen. Men skjuter du tamboskap så är det skadegörelse.

Kunde varit en människa

Han har varit i kontakt med det aktuella jaktlaget, men ingen ursäkt eller förklaring från dem hjälper.

– Det sägs att det var en färsk jägare som aldrig varit ute. Men det satt ungdomar och grillade en bit därifrån. Man sitter inte på pass och skjuter utan kulfång. Det kunde lika gärna varit en människa som träffats.