Calles handikapp: 102 år

Han är ingen gröngöling på banan

1 av 4 | Foto: Foto: ANDERS DEROS
Golfgubbe Varje måndag träffar Calle Mattsson sina vänner för en niohålsrunda. ”Calle skulle kunna vara far till oss allihop, men han är hur pigg som helst” säger vännen Roland Kärnberg, 74.
NYHETER

STRÖMSTAD. Han började spela golf som 76-åring.

26 år senare står Calle Mattsson, 102, fortfarande där och svingar.

– Alla frågar mig vad hemligheten är, säger han.

När vi ringer och undrar om vi kan hänga med på en runda, säger Calle Mattsson:

– Är det verkligen Aftonbladet?

På Strömstad Golfklubb några timmar senare förklarar 102-åringen varför han var lite misstänksam i telefon.

Golfmåndag

– Mina kompisar gillar att skoja med mig. Men jag är likadan. Ibland ringer jag till dem och säger att det är från kommunen och att de har parkerat bilen fel. Det händer att de går på det, säger han och skrattar.

Måndag är veckans höjdpunkt. Då står en niohålsrunda med vännerna på programmet. De brukar vara sex, men den här dagen kom bara Roland Kärnberg, 74, Henry Gahm, 81, och Calle Mattsson, 102, till spel.

– Calle skulle kunna vara far till oss allihop, men han är hur pigg som helst och den som ringer och bokar tider och fixar, säger Roland.

Förutom dålig balans och lite sämre hörsel, lider Calle inte av några större krämpor. Han kör bil till golfbanan och bor i egen lägenhet på tredje våningen

i centrala Strömstad. Utan hiss. Häromåret försökte Calle Mattsson få en lägenhet närmare markplan. Han motiverade det med att hans hustru Birgit närmade sig 80 år. Att han själv redan hade passerat tresiffrigt nämnde han inte.

– Hon gick bort i mars efter en kort tids sjukdom och det var väldigt ledsamt. Så nu är det lite ensamt. Det är tur att jag har golfen.

”Jag har bra gener”

Slagen är inte så långa, men oftast spikraka. Junioren i sammanhanget, Roland Kärnberg, vinner men Calle Mattsson är tätt bakom och kommer tvåa.

102 år och golfspelare. Vad är hemligheten?

– Alla frågar mig, men jag har inget bra svar. Jag tror helt enkelt att jag har bra gener. Mina syskon blev också gamla. Men det är nog viktigt att vara aktiv.