Så rymde 79-årige pedofilen

"Vi trodde inte att han skulle rymma"

Sten Erik Eriksson, 79.
NYHETER

Sveriges farligaste pedofil Sten Erik Eriksson överrumplade sina två vårdare och rymde under en utflykt. Hur var det möjligt?

– Vi binder ju inte fast patienterna, säger överläkaren Sören Axelsson på Norra Stockholms psykiatri.

För 43 år sedan våldtog och mördade Sten Erik Eriksson en åttaårig pojke. Sedan dess har han suttit inspärrad. Och trots att han aldrig har fått permission har pedofilen lyckats fly två gånger. Den senaste gången var igår förmiddags.

Överläkaren Sören Axelsson säger till Aftonbladet att Sten Erik Eriksson hade fått tillåtelse till en ledsadgad utflykt för att besöka en familjegrav på kyrkogården i Mariefred. Två vårdare övervakade 79-åringen, men plötsligt smet han. Polisen gick genast ut med rikslarm efter den livsfarliga brottslingen. Men det var först sent i går natt som polisen lyckades gripa pedofilen.

Tror du att smitningen var planerad?

– Det kan jag inte uttala mig om, säger överläkaren.

Han kan heller inte säga om Eriksson hade en medbrottsling.

Trodde riskfritt

Trodde du att Eriksson skulle rymma?

– Självklart inte. Vi bedömde att det inte fanns en risk att han skulle rymma. Vi gör dagliga individuella bedömningar av patienter. De flesta patienter har inga sådana tendenser och de har personer (vårdare) omkring sig. Sånt här händer Kriminalvården också.

Superman

Ändå lyckades den 79-årige pedofilen smita från två vårdare. Är era vårdare otränade eller är pensionären Eriksson en Superman?

– Jag känner honom inte på det sättet. Men jag kan säga att han inte kommer få gå ut under en lång tid, säger Axelsson.

Är det lätt att rymma från er?

– Det ska det inte vara. Men det är inte omöjligt, vi binder ju ej fast patienterna. Och vårdarna får inte utöva våld.

Internutredning

S:t Görans sjukhus har nu startat en internutredning för att se vad som gick fel under Sten Erik Erikssons ledsadgade utflykt igår. Och i förmiddags hade verksamhetschefen, den ansvarige läkaren, chefssköterskan och överläkaren Sören Axelsson ett första möte.

Vad kom ni fram till?

– Det kan jag inte säga.

Rädd för nya sexövergrepp

Tack vare Aftonbladets läsare kunde pedofilen gripas. Läsarna på ett tåg i värmländska Charlottenberg hade sett en bild på honom på Aftonbladets sajt och kontaktat polisen. Och den elva timmar långa jakten var över. Pressinformtören Tommy Lindh på Värmlandspolisen är förvånad över att Sten Erik Erikssons lyckades rymma.

– Det är anmärkningsvärt att en så gammal och så farlig man kan undkomma sina vårdare. Han är en dömd pedofil och det var av allmänt intresse att han greps så snabbt som möjligt. Farhågorna var att han skulle begå liknande brott som han är dömd för, säger Lindh.

Förra gången Sten Erik Eriksson rymde var när han vårdades på S:t Sigfrids sjukhus 1998. Då sprang han ifrån sina två vårdare under en utflykt i Stockholm. Först en och en halv månad senare greps han i Örnsköldsvik– i närheten av några barn.

FAKTA

Sveriges farligaste pedofil

Sten Erik Eriksson anses vara en av landets värsta brottslingar. Han är dömd för otukt, sexuellt umgänge med pojkar som inte fyllt femton år och misshandel. 1967 våldtog och mördade han en åttaårig pojke. Därefter överlämnades han till sluten psykiatrisk vård. Trots flera behandlingar och kemisk kastrering har Eriksson fortfarande kvar sin dragning till små pojkar. Och enligt läkare saknar han sjukdomsinsikt. Erikssons senaste rymning var 1998. Då sprang han från två vårdare under en permission från Sankt Sigfrids sjukhus. Han greps i Örnsköldsvik en och en halv månad därefter.