Vill bygga städer i former av djur

Sudan avslöjar överraskande planer

Foto: Pete Muller/ap
Regeringstjänstemannen Daniel Wani visar hur en av södra Sudans städer skulle se ut om den byggdes om i form av en giraff.
NYHETER

Bygg om städerna så de ser ut som en giraff, en noshörning och en ananas.

Det oväntade förslaget kommer från regeringen i fattiga södra Sudan.

Foto: Pete Muller/ap
Så här tänker sig regeringen i södra Sudan att städerna borde se ut ovanifrån.

Folket svälter, det saknas rent vatten och grundläggande hälsovård. Läget för invånarna i Sudan är knapert, men det hindrar inte myndigheterna från att kläcka den storslagna idéen att bygga om städerna i form av roliga djur och frukter.

Dyra djur

I Sudan har folket svårt att ta nyheten på allvar.

– Det känns inte som att regeringen i södra Sudan borde använda sina resurser eller arbetstid till det här när folket saknar grundläggande tjänster som hälsovård och vatten, säger hjälparbetaren Nora Petty till AP.

Ombyggnaden gäller städerna i landets delvis autonoma södra del och beräknas kosta motsvarande 73 miljarder kronor. Summan kan jämföras med södra Sudans budget på omkring 14 miljarder kronor, rapporterar AP.

Vill ha tivoli i örat

Regeringen medger att det är mycket pengar, men står fast vid planen som bland annat går ut på att omvandla områdets båda huvudstäder till formerna av en giraff respektive en ananas. Enligt regeringen skulle sådana former skapa ordning i stadsplaneringen.

Staden Juba ska enligt planen döpas om till Rhino City och följaktligen byggas om som en noshörning. I de detaljerade ritningarna ligger polishuset i noshörningens mun, ett tivoli i örat, ett industriområde längs ryggen och bostäder i benen.

”Man måste vara unik”

– Det är väldigt uppfinningsrikt. Det är vår tanke. Det är unikt. Det är bostadsdepartementets teori att man måste vara unik för att attrahera människor, säger Daniel Wani, sekreterare vid Södra Sudans bostads- och stadsbyggnadsdepartement.

Samtidigt säger Sudans infrastrukturminister att det finns andra, mer grundläggande behov i landet. Han efterlyser bland annat miljardbelopp för att binda samman landets städer med vägar.