Nu dras snaran åt

Linda Hjertén: Inte lika god stämning i rättssalen när bevis efter bevis radas upp

NYHETER

Snaran dras åt.

Bevisen radas upp mot de åtalade rånarna men allt de kan svara när högen framför dem växer är:

– Jag har inte den blekaste aning.

– Jag kan inte minnas exakt.

Foto: Lina Boström Einarsson
Linda Hjertén bevakar rättegången kring helikopterrånet.

De är inga lammungar, männen bakom säkerhetsglaset, som någon sa i pausen. Dömda för olika brott sedan innan, många av dem för rån, någon för kvinnomisshandel, en annan för medhjälp till mordbrand, är det lätt att se dem som "the usual suspects" – något som är farligt när det kommer till en rättssprocess där man aldrig får ha några förutfattade meningar.

Till rånet i Västberga nekar de alla utom en. Snarare är de alla indignerade över att ha behövt sitta, enligt egen utsago, oskyldigt häktade, en del så länge som elva månader.

Men i dag när fyra av männen som misstänks ha med planeringen av rånet av göra förhördes kändes det som att de bands hårdare än förut till brottet.

Kartlagt alla samtal

Åklagarna och polisens arbete är gediget. De har kartlagt varenda telefonsamtal männen emellan och var de befann sig när de ringde.

De menar genom detaljerade powerpoint-presentationer över telefonmaster och telefonnummer att de kan bevisa att några av de tilltalade samtalat med varandra över speciella "förberedelsetelefoner". Telefoner enkom införskaffade för att polisen inte ska kunna avlyssna dem, köpta för att männen ostört ska kunna planera det spektakulära helikopterrånet mot G4S.

Männen förnekar att de överhuvudtaget sett telefonerna och vill inte ens försöka sig på några förklaringar.

– Jag har aldrig haft någon förberedelsetelefon. Har ingen orsak att ha någon. Vill jag prata med mina vänner så ringer jag bara, säger den 32-årige fritidsledaren.

– Jag vill inte spekulera. Ni får ha era teorier, säger den 33-årige elektrikern.

Jobbiga uppgifter

Men åklagarna kan visa att G4S-rånarnas förberedelsetelefoner och de åtalades privata telefoner i flera veckor följer varandra "hand i hand" genom Stockholm. En milt sagt besvärande omständighet som det brukar heta i rättssalar.

När det sedan var dags för den lågmälde 38-årige låssmeden att höras släppte han en mindre bomb, uppgifter som visade sig vara jobbiga för tv-producenten och affärsmannen.

Tv-producenten som misstänks vara den som flög helikoptern och affärsmannen som sägs vara en av hjärnorna bakom rånet har hela tiden påstått att de inte känner varandra. De har bara erkänt att de mötts vid ett enda tillfälle och det är den gången då polisen fångade dem på spaningsfilm.

– Det var ett affärsmöte. Vi diskuterade vindkraft. Och möjligen kokain, förklarade tv-producenten i sitt förhör.

Men låssmeden säger något helt annat. Han minns det som att tv-producenten och affärsmannen mötts flera gånger, att han presenterat dem för varandra och att de fikat tillsammans vid flera tillfällen – något som knyter den udda skaran tilltalade än hårdare till varandra.

Andfådd stämning

En av advokaterna säger att åklagarna presenterar "en smakfull teori över vad som kan ha hänt". De kan visa ATT de tilltalade pratat med varandra, men inte om VAD. Och fortfarande vet inte åklagarna vilka de två andra maskerade männen bredvid Safa Kadhum är inne i värdedepån något som man kan säga är en rejäl lucka i utredningen.

Det är med andra ord långt kvar till en fällande dom.

Men i dag drogs snaran åt genom bevis som faktiskt inte bara kan avfärdas med "jag har inte den blekaste".

Och det kändes som att de tilltalade också kände det.

Stämningen, som de övriga dagarna i rättssalen varit närmast märkligt god bland de tio männen med tanke på allvaret, blev faktiskt något anfådd.

FAKTA

Männen som hördes i dag:

Den 32-årige fritidsledaren. Han är tidigare dömd för rån och förberedelser till en avancerad bankomatkupp. 32-åringen är barndomsvän med flera av de åtalade.

32-åringen stoppades i en poliskontroll några dagar efter rånet. Då hittades det i bagageutrymmet ett kvitto på mobiltelefoner som tros ha använts under förberedelserna till rånet. Åklagarna menar att han haft en av de så kallade "förberedelsetelefonerna" som använts för att planera rånet. De har noggrant kartlagt hans telefontrafik flera veckor innan rånet.

Den 33-årige mannen som jobbat som elektriker. Mannen har suttit häktad sedan i december och har frekvent nekat till brott. Han är gift och är tidigare dömd för rån, förberedelse till rån och innehav av explosiva varor.

Han binds till rånet i Västberga via dna-spår på en odetonerad sprängladdning. Säger att han inte vet hur hans dna hamnat där, att han heller inte minns vad han gjorde på rånnatten.

Den 34-årige mannen som drivit företag med ledaren för den kriminella ligan Werewolf legion. De båda dömdes i en utpressningshärva 2007. 34-åringen är gift småbarnspappa. Han misstänks ha varit med och fejkat en bilolycka mellan sin och tv-producentens bil på rånmorgonen. Detta för att ge producenten alibi, menar polisen. De tror att tv-producenten inte alls befann sig i sin egen bil, där satt i själva verket en annan av de åtalade männen, och tv-producenten flög istället helikoptern.

Polisens tekniker har bland annat kunnat bevisa att skadorna på bilarna inte uppkommit på det sätt som de misstänkta säger.

Den 38-årige ordningsvakten och låssmeden. Är tidigare ostraffad och den enda av de tilltalade som är försatt på fri fot. Misstänks ha förmått tv-producenten att flyga helikoptern, de båda är bekanta. Har haft telefonkontakt med flera av de andra gärningsmännen och förekommer på en av polisens spaningsfilmer när han träffar en av de andra rånarna. Polisen misstänker att det egentligen var han som körde tv-producentens bil när bilen var inblandad i olyckan på rånmorgonen, detta för att ge producenten alibi.

ARTIKELN HANDLAR OM