”Jag såg nästan rakt in i helikoptern”

NYHETER

Den 17-åriga flickan var på väg hem tidigt på morgonen när en helikopter plötsligt dök upp några meter upp i luften i familjens trädgård.

I dag lämnade hon sin berättelse när rättegången mot de misstänkta helikopterrånarna fortsatte.

– Jag såg nästan rakt in i helikoptern. Han som körde var musklig och hade mörkt hår, berättade hon i rätten.

Flickan är det enda vittnet som sett helikoptern på nära håll efter att den lämnat värdedepån i Västberga. I dag kallades hon som vittne när rättegången mot de misstänkta helikopterrånarna fortsatte i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Morgonen den 23 september förra året hade hon sovit över hos en vän. Hon var på väg hem för att byta om innan hon gick till jobbet.

Klockan var sex på morgonen.

Flög precis ovanför

När hon nästan kommit fram till huset, som ligger mitt i ett villaområde i Heleneberg, upptäckte hon helikoptern.

– Jag lyssnade på min IPod, så jag hörde den inte förrän den hade flugit förbi, berättade hon i rätten.

Efter att åklagaren bett henne uppskatta avståndet mellan henne och helikoptern stannade hon vid att det rörde sig om ungefär sju meter.

Hon berättar att hon såg rakt in i helikoptern, från sidan.

– Jag tyckte att det var coolt att man kunde se att det satt en människa i. Han var musklig och hade kort militärfrisyr, sa hon i rätten.

Att hon tidigare sagt att piloten hade tatueringar var inget hon kom ihåg i dag.

Bland de tilltalade satt under dagen den 35-årige bildproducenten, som misstänks ha flugit helikoptern vid rånet. Han stämmer inte på någon punkt in på flickans beskrivning av piloten.

”Vanliga människor”

Flickans mamma kallades också att vittna om vad hennes dotter hade berättat för familjen. Dottern hade kommit in i köket vid 18-tiden på kvällen och sagt:

– Hörde ni helikoptern?

Det hade varken de eller någon annan i området gjort. När familjen senare tittade på nyheterna tillsammans kände dottern igen rånarnas helikopter. Hon är helt säker på att det var den hon sett utanför huset.

Flickans mamma ringde då till polisen och berättade vad hennes dotter sett, men hennes samtal togs aldrig upp i förundersökningen.

Advokat Leif Silbersky, som försvarar den 35-årige bildproducenten, var nöjd med deras vittnesmål.

– De framstår som trovärdiga. Det här är vanliga människor som har gjort de här iakttagelserna, säger han.

Förutom flickan och hennes mamma hördes också två av de åtalade som misstänks för att ha lagt ut fotanglar med kedjor över fyra gator efter rånet.

De nekar båda till att ha något alls att göra med värdedepårånet. Samtidigt vill de inte heller namnge några av de personer de umgåtts med och som i så fall skulle kunna ge dem alibi.

– Tyvärr. Jag vill inte blanda in dem. Polisen har inte att göra med vilka jag umgås med, sa en av dem.