Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Årets bästa kräftor

Här är bjässen som gör dig till kräftskivans kung.

Stor, knallröd och med klor som kan döda.

Aftonbladets expertpanel har satt betyg på 14 kräftor – ett märke blev klar favorit.

Foto: Carolina Byrmo

På med hatten och haklappen, ta fram häftet med snapsvisor och bjud vännerna till fest.

I helgen är det kräftpremiär och konsumenterna översköljs med budskap om vilken kräfta de ska köpa. Är den billigaste lika god som den dyraste, kan en fryst kräfta mäta sig med en färsk och har storleken betydelse?

Aftonbladet har svaret. Vi lät Fredsgatan 12:s kökschef Danyel Couet, Frälsningsarméarbetaren Dan Östberg och Aftonbladets Agneta Elmegård och Johan Nordström premiärsmaka årets kräftor.

Resultatet är förvånande. De billigaste kräftorna är ofta lika goda som de dyra och flera frysta sorter betydligt smarrigare än sina färska vänner. En sak är säker: Ju större desto godare.

Men Pandalus Kräftkungens Special kan du lämna kvar i frysdiskarna.

– Fy, kräftan påminner om de sunkiga sjöar jag badade i som barn, säger kräfttestaren Johan Nordström.

Fixa en paj till kräftorna

    En smarrig paj är ett måste till kräftorna.
    Här är Danyel Couets favorit, kökschef på Fredsgatan 12.

Västerbottensquiche


  Pajdeg: 3 dl vetemjöl, 1 krm salt, 100 gram smör, 2–3 msk vatten.
  Fyllning: 150 gram rökt, helt sidfläsk, 150 gram Västerbottenost, 1 tunt skivad purjolök, 2 msk smör, 1 dl torrt vitt vin, 4 ägg, 2 dl mjölk, 2 dl grädde, 1 krm malen vitpeppar, 1 krm malen muskot.
  Mixa mjöl, salt och matfett i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och mixa ihop degen.
  Platta ut och linda in degen i plastfilm. Låt ligga kallt i 30 min.
  Kavla ut till en platta som täcker botten och kanterna på fyra portionsformar. Klä formarna med degen. Förgrädda pajskalet i tio minuter (200 grader) i ugnen.
  Lägg purjolöken i en kastrull med smör och vitt vin. Sjud i 30 minuter.
  Skär bort svålen från fläsket, dela upp resten av köttet i en del fett och en del kött. Hacka köttet. Riv osten. Lägg baconfettet, osten och purjolöken i pajskalet. Vispa samman ägg och vätska. Smaksätt. Häll äggstanningen över blandningen.
  Grädda pajen i 7–10 minuter (200 grader). Skär köttet i små tärningar och stek det krispigt. Servera pajen varm med en spenatsallad och strö över det krispiga fläsket.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet