Iran har tryckt på atomstartknappen

Fick hjälp av Ryssland

Foto: Scanpix
Den iranska televisionen visade bilder från kärnkraftverket.
NYHETER

Vid sjutiden svensk tid på lördagsmorgonen började kärnkraftverket i Bushehr laddas med bränslestavar fyllda med uran, meddelade iranska myndigheter.

Foto: Vahid Salemi/AP
Kärnkraftverket i Bushehr.

Igångsättningen sker med hjälp av rysk expertis, som också hållit i bygget av anläggningen vid Irans sydvästra kust mot Persiska viken.

Att den islamiska republiken nu får igång sitt första kärnkraftverk innebär ett epokskifte i den segdragna krisen kring Irans atomtekniska planer.

Bygget av Bushehr-anläggningen inleddes redan under shah-tiden. Då var det tyska Siemens som höll i projektet, men efter den islamiska revolutionen sade tyskarna nej till fortsatt samarbete. Det dröjde till 1994 innan Ryssland sade ja till att hjälpa till med atomkraftverket så att bygget kunde fortsätta.

Irans atomteknikchef Ali Akbar Salehi har sagt att laddningen ska vara klar den 5 september.

– I dag är en stor dag, när vi inlett den fysiska starten av Bushehr-anläggningen, sade Sergej Kirijenko, chef för Rysslands atomorgan Rosatom, enligt nyhetsbyrån Fars.

Tackar ryska regeringen

Både Kirijenko och hans iranske kollega Salehi var på plats i Bushehr.

– Vi tackar herr Kirijenko, den ryska regeringen och landet för att ha gjort den iranska nationen sällskap. Ryssarna har ristat in sina namn i Irans historia, sade Salehi enligt iranska medier.

Iran och Ryssland har länge samarbetat om kärnteknik, men på sistone har Moskvaregeringen delvis gått västvärlden till mötes för att hejda eventuella iranska satsningar på atomvapen. I juni gav Ryssland stöd till utökade FN-sanktioner med anledning av Irans urananrikningsprogram.

Israel samt USA med flera västländer misstänker att Irans forskning syftar till att kunna renodla uran så pass att det går att använda till kärnvapen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM