Var sjätte vill byta land

NYHETER

Om alla människor i hela världen fick flytta vart de ville skulle Sveriges befolkning nästan fördubblas.

I länder som Haiti och Sierra Leone skulle antalet människor halveras.

Det visar en global Gallup-undersökning.

Sveriges befolkning skulle öka med drygt 7 miljoner personer, eller 78 procent, enligt den jättelika enkäten.

Därmed är Sverige det åttonde populäraste landet i världen, och det EU-land som hamnar högst på listan. I alla fall om man räknar procentuell befolkningsförändring, vilket ger större effekter i små länder än i stora.

Det enda europeiska land som enligt detta sätt att räkna lockar mer än Sverige är Schweiz, som skulle växa med 150 procent.

De flesta vill stanna

Borta bra men hemma bäst, tycks emellertid de allra flesta resonera. Bara var sjätte tillfrågad svarade ja på frågan om de skulle ta chansen att permanent flytta till ett annat land. Det motsvarar enligt Gallup 700 miljoner av världens vuxna.

Bland de som faktiskt vill flytta drömmer de flesta om Nordamerika eller Europa. Över 200 miljoner, alltså nästan en tredjedel av de potentiella migranterna, skulle bege sig till USA eller Kanada. Antalet är ungefär lika stort för EU, men där handlar det i stor utsträckning om människor som redan bor i ett EU-land men vill flytta till ett annat.

Söder om Sahara

Många kanske drömmer om platser de egentligen inte vet så mycket om. Den hårda verklighet de vill lämna är desto konkretare, varför undersökningen kan säga mer om de delar av världen som folk vill flytta ifrån.

Den minst populära regionen är Afrika söder om Sahara. Där vill fyra av tio vuxna flytta. I Nordafrika och Mellanöstern vill drygt två av tio flytta.

Värst till ligger Sierra Leone och Haiti. De är de enda länderna i världen som mer än halva befolkningen skulle lämna om de kunde.

Frågan som har ställts är ”skulle du om möjligheten fanns vilja flytta till ett annat land, eller skulle du vilja fortsätta leva i ditt nuvarande land?”. Omkring 350 000 personer i 148 länder har svarat.

FAKTA

Dröm- och mardrömsländer

Om alla fick flytta vart de ville skulle befolkningen i olika länder öka och minska så här mycket:

Populäraste länderna:

1. Singapore, plus 219 procent

2. Nya Zeeland, 184

3. Saudiarabien, 176

4. Kanada, 160

5. Schweiz, 150

6. Australien, 148

7. Kuwait, 127

8. Sverige, 78

9. Spanien, 74

(Norge hamnar med 36 procent på plats 16, Finland med 29 procent på plats 18, Danmark med 28 procent på plats 19. Island är inte med på listan)

Minst populära:

1. Sierra Leone, minus 56 procent

2. Haiti, 51

3. Zimbabwe, 47

4. Nigeria, 46

5. Somaliland, 46

6. Etiopien, 46

7. El Salvador, 45

8. Liberia, 45

9. Komorerna, 45

(TT)

ARTIKELN HANDLAR OM