”De försöker lura 11-åringar på nätet”

NYHETER

På olika chattforum på nätet försöker vuxna män få kontakt med yngre tjejer.

De påstår sig vara fotografer eller kända personer.

I vissa fall lyckas de lura sina offer.

– Man kan misstänka att syftet i första hand är sexuellt, säger Björn Sällström, chef för gruppen för sexuella övergrepp mot barn och barnpornografi på Rikskriminalpolisen.

Anmälningarna kommer till polisen både genom de drabbade själva och från de sajter där de falska fotograferna och agenterna håller till. Med falska löften om modellkarriärer, fotojobb eller agentmöten försöker vuxna män lura till sig unga tjejers förtroende.

– De finns på alla ställen där man hittar flickor på nätet. Vi ser att de kontaktar flickor ner i 11-årsåldern, säger Björn Sällström.

Moderatorn anmäler

Det är sajternas egna moderatorer som kontrollerar de konversationer som äger rum på en sida. Om en uppenbart äldre person börjar kontakta en yngre med suspekta förslag ska sajten reagera.

Det görs då en anmälan till polisen.

– Det är svårt att säga om det här problemet har blivit vanligare. Det vi vet är att de sociala forumen blir fler och att allt fler använder sig av sociala kontakter, säger Björn Sällström.

Många av de förundersökningar som handlar om vuxnas kontakter med barn på nätet läggs ner.

De flesta är män

En rapport gjord på uppdrag av Medierådet från 2010, som beskriver situationen i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, visar att det år 2009 gjordes 523 anmälningar om grooming, det vill säga vuxnas kontakter med barn i sexuella syften.

Av de 81 personer som pekas ut som misstänka gärningsän är alla utom en män.

I 12 av fallen har männen mött sina offer.

FAKTA

De allra flesta barn som blivit kontaktade online är flickor mellan 11 och 17 år.