100 000 har skrivit på för att rädda Sakineh

1 av 3
”HON BLEV TVINGAD ATT ERKÄNNA” I förra veckan erkände Sakineh otrohet i iransk tv. Regimen vill framställa henne som kriminell. Men erkännandet var framtvingat, enligt Sakinehs familj och ombud.
NYHETER

Stödet för dödsdömda Sakineh i Iran är enormt.

Aftonbladets kampanj har engagerat läsare i hela landet.

– Tillsammans hoppas jag att vi kan göra skillnad, säger Jan Helin, Aftonbladets chefredaktör.

Sakinehs öde har väckt starka reaktioner över hela världen. Den dödsdömda 43-åringen Sakine Mohammadi Ashtiani har dömts att stenas långsamt till döds, nedgrävd till bröstet i en grop.

Brottet – en påstådd kärleksaffär med en man.

Träffat sonen

Hon bor i Tabriz i Iran där Aftonbladet också varit och träffat hennes son, 22-åriga Sajjad Ghader-Zade, som har berättat för Aftonbladets Sanna Sjöswärd om misstankarna mot hans mamma och vad som hände hans pappa, Sakinehs man, som hittades död i badkaret i familjens hem. En släkting till familjen greps och dömdes till döden för mordet.

Sedan Aftonbladet började uppmana läsarna att skriva under för sitt stöd för Sakineh har namnen rasat in.

100 000 underskrifter

Hittills har över 100 000 personer skrivit på protestlistan som ska överlämnas till Irans ambassad.

– Jag vill tacka läsarna för det starka engagemang de visat för Sakineh. Det känns meningsfullt för oss att driva en sådan här kampanj och journalistik när våra läsare ger den styrka, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Underskrifterna fortsätter att strömma in.

– Tillsammans hoppas jag att vi kan göra skillnad genom att visa regimen i Iran att vi bryr oss och att det barbari de uppvisar i ett fall som Sakineh inte anstår en stat år 2010, säger Jan Helin.