Barn gisslan i Manila-drama

Foto: Foto: AFP
Kräver återanställning hos polisen Den före detta polismannen håller en hel turistbuss som gisslan i Manila.
NYHETER

En beväpnad före detta polisman tog barn och vuxna som gisslan i en turistbuss i Filippinernas huvudstad Manila på måndagen. Polisen omringade bussen och kommandosoldater placerades ut i området. Efter tre timmars förhandlingar släpptes sex personer, varav tre barn.

Omständigheterna och motivet bakom gisslandramat var inte känt. Men bussen var parkerad nära en park när mannen, beväpnad med en automatkarbin, klev ombord, enligt polisen.

Turister ombord

Gisslantagaren namngavs av polisen som Rolando Mendoza. Han har tidigare tvingats lämna poliskåren efter att ha blivit anklagad för rån, utpressning och narkotikabrott.

25 personer fanns på bussen när mannen slog till. Polisen uppgav från början att 22 av dem var sydkoreanska turister medan tre var filippinier. Senare gav polisen besked om att turisterna ombord var från Hongkong.

Vill återanställas av polisen

Gisslantagaren har begärt att han ska rentvås från anklagelserna om inblandning i brottslighet och återanställas av polisen, enligt radiokanalen DZMM som citerar Leocadio Santiago, chef inom Manila-polisen.

Ett stort antal människor hade samlats utanför polisens avspärrningar kring bussen. Flera ambulanser och en brandbil fanns också på plats.

Även en äldre man har nu släppts, rapporterar medier på plats.

Det innebär att sju har frigetts, och att den förre polisen håller 18 personer gisslan i bussen.

TT AFP REUTERS