Läsarnas berättelser om falska fotografer

NYHETER

Många unga tjejer kontaktas på nätet av män som utger sig för att vara modefotografer eller modellagenter.

Tillvägagångssättet är ofta detsamma.

Här är några av läsarnas berättelser.

En 18-årig kvinnlig läsare skriver i ett mejl om att hon som 13-åring blivit kontaktad av en falsk fotograf på sajten MSN. Ungefär samtidigt såg hon ett tv-program där man tog upp problemet med män som på olika sätt lurar unga tjejer på nätet, bland annat genom att utlova modelljobb. Därför gick hon inte på mannens förslag, trots att han var mycket övertygande:

”Säg inget till föräldrarna”

”…han sa att han jobbade som fotograf och hade sett min bild på Bilddagboken och tyckte jag skulle bli perfekt som modell. Han skickade några bilder som han sa att han hade tagit på andra tjejer och det var bilder ifrån tidningar, en bild var ifrån Slitz på en tjej som visade brösten. Jag sa att jag bara var 13 och han sa att det inte var några problem. Jag frågade om mina föräldrar behövde veta något och han sa "nej det väljer du själv, de hade säkert sagt till dig att du inte fick och då hade du inte blivit modell, som jag kan hjälpa dig att bli" och då sa jag att jag skulle tänka på saken och sen blockade jag honom och har inte varit med om något sånt igen”, skriver hon i mejlet.

”Du skulle passa som modell”

En 19-årig tjej från Stockholm skriver att hon var medlem på sajten Tagged när hon blev kontaktat av en man som sa att han ville göra henne till modell.

Här är några meddelanden som hon fått från honom:

”jag tyckte du skulle ev passa som ansikts modell,din kropp vet jag inget om men för olika creamer skulle du nog passa,så om du tror mig eller inte det är upp till dig”

Den 19-åriga kvinnan blev misstänksam och träffade därför aldrig honom i verkligheten.

Nämnde pappan - skrämde bedragaren

Signaturen N skriver att hon var 14 år när en man ringde och erbjöd henne ett modelljobb.

”Jag frågade vem han var och han sa att han var en duktig fotograf som tycker att jag är perfekt för ett photoshoot.” Hon blev misstänksam och sa nej, då mannen inte ville säga var han sett henne.

”Han försökte få mig att säga ja så jag frågade honom vart det är vi ska ses och han sa att jag inte behöver veta det än utan han kommer och hämtar mig men jag sa att jag i så fall kommer med min pappa, då la han på.”

Började tafsa – polisanmäldes

En 25-årig kvinna skriver:

”Jag blev nyligen medlem på en modellsajt och blev kontaktad av en fotograf samma dag som ville ta lite bilder på mig. När jag träffade honom, så visade det sig att han var jätteskum. Han stod och tjuvkikade när jag bytte om och tafsade på mig. Det visade sig senare att han inte ens tog några dans bilder, utan zoomade bara in på bröst och rumpa. Han tog även bilder på mig när han tafsade på mig och drog i underkläderna. Jag bad honom att radera alla bilderna, men fick inget svar.”

Kvinnan har nu polisanmält den falske fotografen.

Krävde nakenbilder från minderåriga

En mamma skriver i ett mejl till Aftonbladet om att hennes 14-åriga dotter blivit kontaktad på nätet av en man som söker modeller.

”Han hade sökt upp henne på en sida som heter fjortis.se och lovat henne att hon skulle bli välbetalad för underklädersjobb. Han sökte modeller under 18 år och ville ha nakenbilder.”