Vi skriver på för Sakineh

Sex partiledare fördömer domen mot kvinnan i Iran

1 av 3
NYHETER

Alla partiledare – utom statsminister Fredrik Reinfeldt (M) – skriver under Aftonbladets upprop för Sakineh.

– Visst kan vi i Sverige påverka genom att visa vår ståndpunkt. Också korrupta regimer som den i Iran är måna om sitt rykte, säger Miljöpartiets Maria Wetterstrand.

Över 100 000 svenskar har redan skrivit på Aftonbladets protestlista mot domen mot tvåbarnsmamman Sakineh Mohammadi Ashtiani, 43, som ska stenas till döds i Iran.

Sex av sju partiledare för riksdagspartierna skriver också under utan att tveka – i fråga om att fördöma steningen i Iran är alla överens, oavsett politisk färg.

”Medeltida fasoner”

– Det hon utsätts för är fruktansvärt. Jag blir förtvivlad över att sådana medeltida fasoner förekommer år 2010, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Iran ser inte kvinnor som mänskliga varelser, säger Mona Sahlin (S).

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) skriver av princip aldrig under några upprop – men hoppas att Sverige ska reagera.

– Exakt hur får Carl Bildt och UD avgöra, säger han.

Hoppas på effekt

Han hoppas också, liksom övriga partiledare, att uppmärksamheten ska få effekt.

– Jag hoppas att den ger tryck mot det förfärliga sättet att bete sig och att vi har den här typen av fenomen i världen.

Alla är övertygade om att den iranska regimen trots allt är mån om sitt rykte.

– Uppmärksamheten kring enskilda fall har många gånger varit skillnaden mellan liv och död, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

– Det är modigt av er – och det är modigt av henne att vara så offentlig, säger Mona Sahlin.

– Tystnad är det värsta som kan hända dem som blir förtryckta.

FAKTA

Maud Olofsson, näringsminister och partiledare (C):

Därför skriver jag på:

– Jag tror att det är väldigt viktigt att omvärlden säger ifrån och ger stöd till de här kvinnorna. Annars blir det omöjligt att leva i de här länderna.

Vad kan Sverige göra?

– Det vi gör nu, protestera. Jag tror att regimen är ytterst känslig för kritik utifrån. Kvinnorna som det handlar om behöver veta att de har stöd.

Vad betyder uppmärksamheten?

– Det är besvärande för regimen. Det viktigaste är att det blir protester som skapar ett engagemang för de här kvinnorna. Att vi visar att vi inte tolererar det här.

Jan Björklund, utbildningsminister och partiledare (FP):

Därför skriver jag på:

– För att det hon utsätts för är fruktansvärt. Jag blir förtvivlad över att sådana medeltida fasoner förekommer år 2010.

Vad kan Sverige göra?

– Utöva påtryckningar på regimen, genom EU, för att Iran ska respektera demokrati och mänskliga rättigheter.

Vad betyder uppmärksamheten?

– Att fler blir medvetna om vilka grymma metoder som används i Iran och förhoppningsvis att Sakineh benådas.

Maria Wetterstrand, språkrör (MP):

Därför skriver jag på:

– Fallet är ovanligt upprörande. Dessutom är jag emot dödsstraff över huvud taget.

Vad kan Sverige göra?

– Sverige och andra länder kan framföra protester – och vi ska göra det när omänskligheter sker.

Vad betyder uppmärksamheten?

– Mycket. Även en korrupt regim som den i Iran är mån om sitt rykte. För Sakinehs del är det säkert betydelsefullt att hon får veta hur starkt omvärlden reagerat och att stödet för henne är så stort.

Göran Hägglund, socialminister och partiledare (KD):

Därför skriver jag på:

– För att visa att varje enskild människa kan göra något för den som utsätts för ett sådant här brott mot de mänskliga rättigheterna.

Vad kan Sverige göra?

– Sverige arbetar genom EU för att påverka i frågor som rör mänskliga rättigheter i Iran. Det är viktigt att alla demokratiska länder reagerar.

Vad betyder uppmärksamheten?

– Uppmärksamheten kring enskilda fall har många gånger varit skillnaden mellan liv och död. Jag hoppas att Aftonbladets upprop kommer att ha effekt.

Mona Sahlin, partiledare (S):

Därför skriver jag på:

– Därför att mänskliga rättigheter också är kvinnors rättigheter. Iran ser inte kvinnor som mänskliga varelser. Hon har rätt att leva och fatta sina egna beslut.

Vad kan Sverige göra?

– Trycka på Iran, som ni gör. Våga tala, våga ta upp det. Jag har kritiserat regeringen för det, jag tycker man kunde ha låtit bli att skicka vår ambassadör till presidentinstallationen i Iran.

Vad betyder uppmärksamheten?

– Det är modigt av er – och det är modigt av henne att vara så offentlig. Det kan leda till stora risker för henne själv. Just därför är hon så viktig. Tystnad är det värsta som kan hända dem som blir förtryckta.

Lars Ohly, partiledare (V):

Därför skriver jag på:

– Därför att det iranska rättssystemet är ett medeltida system som straffar kvinnor extra hårt för sådant som inte ens borde betraktas som ett brott.

Vad kan Sverige göra?

– Vi kan tydligt protestera. Dels vi som enskilda, dels kan UD väldigt tydligt ansluta sig och påpeka hur enormt illa vi ser på steningen som bestraffning över huvud taget och vilken avsky det väcker.

Vad betyder uppmärksamheten?

– Alla sådana här regimer är påverkbara. Ingen regim, hur totalitär den än är, gillar dålig publicitet i utlandet. Och renomméet hos den iranska regeringen blir sämre för varje gång. Så vi spelar roll, vi kan påverka.