Två fiskare drogs med i strömvirvel

Hittades vid liv på tisdagsmorgonen

Foto: Foto: RALF BERGMAN|SCANPIX
Polishunden Bestla med förare letar efter saknade fiskare vid Ljungan natten till tisdagen. Två utländska medborgare försvann med båt i en ström i Grenforsen i älven Ljungan, söder om Sundsvall under måndagskvällen.##Foto: RALF BERGMAN
NYHETER

Två utländska medborgare försvann med båt i en ström i Grenforsen i älven Ljungan, söder om Sundsvall under måndagskvällen.

Efter ett intensivt sökande hittades både båt och turister vid liv på tisdagsmorgonen.

De hade lyckats simma i land.

Larmet kom vid halv elva på måndagskvällen och räddningstjänsten sökte under kvällen efter de båda turisterna.

– En person såg från land att de drogs ut med båten och snurrade runt och runt i strömmen, säger Bosse Elgenström, inre befäl på Räddningstjänsten i Medelpad.

På tisdagsmorgonen hade både båt och turister hittats. Efter att ha dragits ut av strömmen och hamnat i vattnet hade de lyckats simma i land. Sedan började de promenera.

– De var blöta och kalla när de hittades kan man säga. De hade gått från Grenforsen till Juniskär där de bor nu under vistelsen. Det är ungefär åtta kilometer uppskattar jag det till fågelvägen, säger Jan Lidén, vid polisen i Västernorrland.

De två turisterna är enligt polisen polska medborgare, men mantalsskrivna i Sverige. Männen gav sig ut med båten för att fiska i Grenforsen. Men väl ute på älven drogs de med av strömmarna.