Ytterligare en buss beskjuten i Malmö

Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Biträdande enhetschef Staffan Kromnow vid Veolia transport visar en av bussarna som besköts under måndagskvällen.
NYHETER

Ytterligare en buss besköts på tisdagsmorgonen i Malmö.

Det är femte bussen på fem dagar som drabbas.

– Passagerarna blev givetvis chockade, säger polisens informatör Cindy Schönström-Larsson.

Bussen befann sig i centrala Malmö när en person, förmodligen beväpnad med luftgevär eller soft airgun, sköt sönder minst en ruta.

Passagerarna chockades och bussen har tagits ur trafik.

Stökig måndag

– Vi vill att alla som har sett någonting överhuvudtaget ska höra av sig till oss på 114 14, säger Cindy Schönström-Larsson på polisen.

Det är femte bussen som beskjutits sedan i fredags. Dessutom har en taxi råkat ut för samma sak.

Senast i går besköts tre bussar vid olika tillfällen i centrala Malmö. När en av bussarna besköts befann sig cirka 30 passagerare ombord.

– Passagerarna var rätt så skärrade, inte minst eftersom rutorna gick sönder hela vägen, säger Eva-Marie Billing, trafikledare på bussbolaget Veolia, till Sydsvenskan.

Rutorna krossades

När taxin besköts tidigt i söndags morse mitt emot stadshuset lämnade skytten efter sig ett luftskott vid en buske.

Det är polisens enda tekniska bevisning än så länge.

– Som jag uppfattar det har kulorna inte gått igenom rutorna. Det finns inga personskador, säger Cindy Schönström-Larsson, informatör hos polisen.

På fri fot

Under gårdagens skjutning krossades eller spräcktes sammanlagt tio rutor.

På en buss gick fem rutor sönder, på de två övriga sköts fyra rutor respektive en ruta sönder, skriver polisen på sin hemsida.

– Tyvärr har vi ingen gripen, säger polisens Cindy Schönström-Larsson.

Vittnesuppgifterna är få, trots att det varit Malmöfestival med många människor i rörelse. Dessutom har flera av dåden skett i dagsljus.

– Vi tycker att det är konstigt att ingen har sett någonting. Skottlossningarna har ändå skett under Malmöfestivalen och mitt i stan där det borde vara mycket folk i rörelse, säger polisens informatör Calle Persson till Sydsvenskan.

FAKTA

Samtliga skjutningar:

Fredag 23:30-tiden: Stadsbuss 6 på väg mot Holma beskjuts på Föreningsgatan. Polisen misstänker att skytten haft någon form av luftvapen eller kastat sten mot bussen.

Söndag 03:30-tiden: En skytt, gömd i ett buskage nära Malmö konserthus, mitt över från Stadshuset, beskjuter en taxi. Kulan tar i ett sidofönster på högre framsida. Polisen säkrar luftvapenskott på marken i buskaget.

Måndag 17:30-tiden: Stadsbuss 2 på väg till Västra hamnen beskjuts på Slottsgatan. En ruta krossas, föraren slår larm först då han nått ändhållplats.

Måndag 17:30-tiden: Stadsbuss 2 på väg till Västra hamnen beskjuts på Slottsgatan. Fem rutor krossas. Ett 30-tal passagerare ombord.

Måndag 21:30-tiden: Linjebuss 130 på väg till Lund beskjuts på Drottninggatan vid brandstationen. Fyra rutor krossas sannolikt av skott från luftvapen eller kolsyrepistol. Ett 20-tal passagerare ombord.

Tisdag 9:30: En regionbuss beskjuts på Drottninggatan. Minst en ruta krossas och bussen tas ur trafik. Busschauffören förhörs och vittnen söks.

Källa: Sydsvenskan, Polisen