Alligatorlarm i USA

"Han var liten, men såg elak ut"

Foto: AP
Alligatorn som siktades i Chicago.
NYHETER

Efter krokodillarm i både Engelska kanalen och på Cypern råder nu reptilfeber även i delar av USA.

Alligatorer har siktats i både New York och Chicago de senaste dagarna.

– Vilda krokodiler kan finnas i Sverige, säger djurexperten Jonas Wahlström.

I söndags haffade polisen i New York en alligator som enligt vittnen hade kommit uppkrälande ur kloakerna. Djuret var visserligen bara en knapp halvmeter, men uppståndelsen blev stor.

– Det var det galnaste jag sett! Han var verkligen liten, men såg elak ut, sade vittnet Elizabeth Ferguson till The New York Post.

Som skräckfilm

Jonas Wahlström, chef för Skansenakvariet, är generellt skeptisk till rapporterna.

Alligatorer är mycket sällsynta eftersom de är fridlysta och inte får innehas av privatpersoner.

Myten om att de finns i kloakerna kom redan på 20-talet.

– Små alligatorer är det gulligaste som finns. Hade hon siktat en på riktigt hade hon sett alligatorns söta leende, säger Jonas Wahlström.

I Chicago rapporteras det om flera större reptiler. Där är ämnet extra laddat – 80-talsskräckfilmen Alligator, om en monsterreptil som kommer upp ur avloppssystemet, utspelade sig i staden.

Sverigehot

I söndags berättade vittnen för nyhetssajten Chicago Breaking News om en upp till 1,5 meter lång alligator som låg och solade sig vid floden.

– Han kollade in änderna, rörde lite på svansen men anföll inte, sade 22-åriga Sararose Krenger till sajten.

Så till vida rykten om krokodiler stämmer tror Jonas Wahlström att det oftast handlar om den sydamerikanska krokodilen kajman.

De är inte fridlysta och är husdjur hos många.

– De kan även finns även i Sverige. Har någon rymt eller blivit utsläppt har de säkert överlevt den svenska högsommaren. De klarar sig på grodor och paddor, säger Jonas Wahlström.

"Kan överleva"

Natten till tisdagen lade tv-kanalen Fox Chicago ut videosnuttar med en alligator, kanske samma djur som i helgen, som simmar i floden vid stadsdelen Avondale i Chicago.

Bob Freer vid Everglades Alligator Farm i Florida säger till AOL News att storstäderna i norra USA inte borde vara reptilernas önskemiljö, men att de nog kan klara sig ett bra tag.

– Om han kan hitta en plats där vattnet inte blir kallare än 13 grader kan han överleva.

Husdjur

Mat är inget problem.

– De kan klara sig i ett helt år utan att äta, säger Freer.

Det intygas av Jonas Wahlström på Skansenakvariet.

– Bara den ligger stilla. Då gör den inte av med någon energi, säger han.

Om larmen i Europa nyligen var tillförlitliga är inte helt klart. Badande vid stränder runt Boulogne-sur-Mer i Frankrike stoppades i helgen sedan en krokodil synts i området, men myndigheterna bedömde sedan att det troligen rörde sig om en trästock.

På Cypern uppges fällor ha satts ut sedan en kvinna i början av augusti sagt att hon sett en krokodil eller alligator i trädgården.