150 kvinnor våldtogs i flera dagar

NYHETER

Krigarna sa att de ville ha mat.

I stället våldtog de över 150 kvinnor under fyra dagar i östra Kongo-Kinshasa.

Attacken utfördes i början av augusti i den våldshärjade provinsen Nord-Kivu, av den rwandiska hutumilis som gömmer sig i skogarna i området.

Företrädare för FN bekräftade i måndags övergreppen som utfördes över en period av fyra dagar i tretton byar i Banamukira-distriktet i början av augusti.

Våldtogs inför familjerna

"Offren får läkarvård och har även givits psykologiskt stöd", meddelade det människorättsteam som skickats ut av FN.

Den amerikanska hjälporganisationen International Medical Corps (IMC) sade till tv-kanalen CNN att man vårdar flera av offren och har mer detaljerade uppgifter:

"Det var 30 juli som beväpnade krigare kom till byn Bunangiri och lyckades övertyga befolkningen om att de bara var ute efter mat. Under natten anlände dock ytterligare en beväpnad grupp och därpå inleddes våldtäkterna. Övergreppen skedde mot kvinnor runt om i distriktet över flera dagar, många gånger inför ögonen på kvinnornas familjer".

Fördöms av FN

Både FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och Margot Wallström, ansvarig för FN:s arbete mot sexuellt våld mot kvinnor i konflikter, har fördömt attacken.

Våldtäkter är mycket vanliga i Kongo-Kinshasa och används för att terrorisera befolkningen. Såväl rebellstyrkor som regeringsarmén står för det sexuella våldet.

TT