Fräck guldkupp på museum

1 av 3 | Foto: Steve Panariello
Här är guldtackan som stals. Montern har ett hål där man kan stoppa in handen, men det ska inte gå att vrida guldtackan så mycket att den går att få ut ur hålet. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
NYHETER

En guldtacka värd 4 miljoner kronor stals fräckt från ett museum i Florida i veckan.

Tjuvarna fågades av en övervakningskamera men är fortfarande på fri fot.

Guldtackan är en unik skatt från fartyget Santa Margarita som sjönk utanför Floridas kust 1622. Trots att den inte är mycket större än en Japp-chokladkaka värderas den till drygt 4 miljoner kronor.

Låg i monter

Guldtackan förvarades i en skottsäker monter med ett hål där besökarna kunde sticka in handen och känna på den. Montern var dock konstruerad så att det inte var möjligt att ta ut guldtackan genom hålet.

En övervakningsfilm av stölden visar två män som arbetar blixtsnabbt. I ett ögonblick när inga vakter eller besökare befinner sig i rummet mixtrar den ene på något vis med montern och lyckas sno åt sig guldtackan medan den andre håller utkik.

Utfäst belöning

Polisen försöker nu identifiera tjuvarna med hjälp av övervakningsfilmen. De har också säkrat fingeravtryck på montern, men risken är stor att de kommer från någon av alla besökare som tagit i den, rapporterar CNN.

Att förvara skatten i en monter där alla kunde röra den var en idé som kom från skattjägaren Mel Fischer, som är den som dök ner till vraket efter Santa Margarita 1980. Hans önskan var att alla skulle få en chans känna samhörighet fyndet som legat så länge på havets botten, enligt CNN.

Försäkringsbolaget har utfäst en belöning på 75 000 kronor till den som kan få tillbaka guldtackan.