Pådrag efter saknad seglare

NYHETER

En herrelös segelbåt med satta segel har upptäckts av en privatperson vid hamnen i Degerhamn på Öland. En eller flera personer befararas ha råkat ut för en olycka till havs.

Polis och sjöräddning kunde snabbt konstatera att det inte fanns någon person ombord på segelbåten som gått på grund efter att ha kommit seglande utanför hamnen.

Under förmiddagen påbörjades ett stort räddningspådrag med båtar och helikoptrar för att försöka hitta eventuella överlevande.

– Den kom ju seglande av sig själv. Det är illavarslande. Det är alltid svårt att hitta personer i vatten på en så stor yta och bland höga vågor, säger Peter Lindquist, presstalesman vid sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg.

Det mesta tyder på att de försvunna seglarna är från Ryssland. Det fanns anteckningar från en rysk båtklubb ombord.

Sjöräddningen har gått ut med ett allmänt meddelande till all sjöfart mellan Bornholm och Öland om att hålla uppsikt efter personer i vattnet. Det aktiva sökandet pågår i området sydväst om Degerhamn och söderut.

– Vi utgår från att det kan ha hänt en olycka någon gång under de senaste två, tre dygnen, då vädret varit mycket dåligt. Vi kommer att fortsätta sökandet så länge det finns en teoretisk möjlighet att hitta överlevande, säger Lindquist.

Det finns också handlingar ombord som tyder på att den plastade träsegelbåten, som är 26 fot lång, nyligen har varit på Bornholm. Polisen hoppas att personer som befunnit sig i hamnen på Bornholm kan ha upplysningar om båten och dess ägare.

Sjöräddningscentralen misstänker att det är en ensamseglare som saknas. Mycket tyder på att det handlar om en man född 1953, hemmahörande i Ryssland, uppger presstalesman Peter Lindquist.

Uppgifter som hittats ombord på båten, bland annat sjökort och loggboksanteckningar, pekar mot att mannen kan ha skiljts från segelbåten så tidigt som i måndagskväll.

Enligt beräkningar där hänsyn tagits till vind- och övriga väderförhållanden kan den man som eftersöks ha drivit till Södra Midsjöbanken, ett område i Östersjön som på torsdagseftermiddagen genomsöks med hjälp av helikoptrar och Jas-plan.

Om mannen är iförd överlevnadsdräkt är det möjligt att han är vid liv, medan chanserna bedöms som minimala om han bara haft flytväst.

– Även i en överlevnadsdräkt är chanserna små att överleva i 18-gradigt vatten i tre dygn, säger Peter Lindquist.

TT