Stoppades med kedjor och hänglås

Förklaringen: Skulle använda dem i slagsmål

Foto: THOMAS ANDERSSON/LÄSARBILD
Helikoptern svävar över taket under rånet förra hösten.
NYHETER

De båda männen stoppades av polisen bara en dryg timma innan värderånet.

På sig hade de kedjor och hänglås.

Deras förklaring var att de skulle använda dem i ett slagsmål.

När den 12:e dagen inleddes i Stockholms säkerhetssal var intresset betydligt mindre och de annars så fullsatta åhörarläktarna gapade i det närmaste tomma.

På förmiddagen hördes bland annat en polis som stoppade två av de åtalade männen, en 31-årig man och en 32-årig fastighetsskötare, vid halvfemtiden på rånmorgonen den 23 september i Västertorp.

Magkänsla

– Vi såg två svartklädda personer på en cykelbana och med tanke på tidpunkten och området, och vad magkänslan sa, ansåg jag att vi borde kontrollera dem, sa polismannen i rättssalen.

När patrullen närmade sig männen började de två svartklädda männen att fly från platsen.

– Man försöker inte undkomma polisen om man inte gjort något, sa polismannen i rätten.

När de båda männen visiterades hittade polismännen kedjor och hänglås på dem. Men då visste de ännu ingenting om det stundande rånet mot G4S värdedepå en bit bort.

Männen var andfådda när polispatrullen hann upp dem.

Deras enda förklaring till varför de försökte fly från polisen var:

– Vi vill inte blanda in er.

– De sa att de varit osams med ett annat gäng och att de hade kedjorna för att kunna försvara sig eller slåss. I början var de väldigt nervösa, säger polisen.

Polispatrullen tog deras personnummer och signalement men hade ingen orsak att hålla dem kvar eller att misstro deras förklaring. De var till slut tvungna att låta dem gå, men utan kedjorna som polisen beslagtog.

Nekar

Tjugo över fem kom larmet om rånet i Västberga.

När utredningen om rånet inleddes återkom utredarna till de två männen som stoppats av polisen en timma tidigare. Eftersom fotanglar lagts ut på fyra gator för att stoppa polisen, och de låsts fast med samma slag kedjor som de som beslagtogs från männen, riktades misstankarna mot 31-åringen och 32-åringen.

De nekar dock fortfarande till all inblandning.

Rättegången fortsätter efter lunch. Då ska den 17-åriga flickan, som säger att hon såg rånhelikoptern morgonen då G4S rånades, höras igen.

Detta efter att uppgifter framkommit från en polisman om hur nära hon egentligen kan ha stått helikoptern.

17-åringen har tidigare vittnat och gett ett signalement på en helikopterpilot som inte alls såg ut som den 35-årige tv-producent som står åtalad.

ARTIKELN HANDLAR OM