Två barn de senaste offren i mexikanska knarkkriget

En 6 månaders baby avrättades med ett skott i huvudet

Foto: Reuters/Scanpix
Francisco Iran Garibay Dominguez, sex månader, sköts ihjäl. Hans mormor är otröstlig.
NYHETER

En sex månader gammal baby och en 15-årig pojke.

Det är de senaste offren i knarkkriget i norra Mexiko.

Spädbarnet sköts i huvudet av en okänd gärningsman i gränsstaden Ciudad Juarez.

Flera nyhetsbyråer, däribland AFP och Reuters rapporterar om händelsen. Enligt dessa ska gärningsmannen först ha jagat en vuxen man in i ett hus och mördat honom. Därefter gick mördaren vidare in i nästa rum och fann Francisco Iran Garibay Dominguez, 6 månader, som sköts med ett skott i huvudet - han avled två dagar senare på sjukhuset.

Ungefär samtidigt hittades hittades två avhuggna huvuden tillhörande en 15-årig pojke och hans farbror i Casas Grandes, en annan stad nära gränsen till USA. Kropparna hittades senare dumpade längs en närliggande vägsträcka.

Gränsstaden Ciudad Juarez är ökänd för det pågående kriget mellan knarkkartellerna Sinaloa och Juarez. Hittills i år har närmare 2000 personer mördats - minst 19 av dem har varit barn under tio år.

72 lik hittades på öde ranch

På onsdagsmorgonen uppgav även den Mexikanska armen att man hittat 72 lik på en ranch i nordöstra Mexiko rapporterar AFP. Upptäckten gjordes efter en skottlossning med beväpnade män då även en mexikansk marinkårssoldat och tre misstänkta narkotikasmugglare dödades.

14 av liken uppges vara kvinnor och enligt New York Times nätupplaga är offren troligen migranter från syd- och centralamerika på väg norrut i hopp om att lyckas ta sig över gränsen till USA.

- Det är vanligt att de utvandrare som passerar de norra gränsområdena för att ta sig till USA blir utsatta för den organiserade brottslighetens våldsamheter. Väldigt många kvinnor våldtas och männen misshandlas eller dödas, säger Rupert Knox, mexikoexpert på Amnesty International i London till Aftonbladet.

Redan på tisdagen hade Mexikos president Felipe Calderon gått ut och varnat för att mer blod troligen kommer att flyta när kampen mot de våldsamma knarkkartellerna nu fortsätter.

Presidenten menade att det upptrappade våldet är ett tecken på att kartellerna försvagats.

Knarkboss dödad av miitären

För bara några veckor sedan dödades Ignacio "Nacho" Coronel, en av ledargestalterna i den dominerande Sianloa-kartellen, av mexikansk militär. Dödskjutningen av knarkbossen skedde i samband med en razzia i en förort till staden Guadalajara i västra Mexiko och beskrevs av bland andra president Calderon själv som en stor framgång.

Han utesluter nu inte att våldet kommer att trappas upp ytterligare den närmaste tiden.

– Den seger vi söker och kommer att uppnå är otänkbar utan mer våld, sa Felipe Calderon i en intervju med en lokalradiostation.

Sen hans regering i december 2006 förklarade krig mot Mexikos knarkkarteller uppges omkring 28 000 människor ha dödats i narkotikarelaterat våld.

FAKTA

Ciudad Juarez - en av världens farligaste platser

Under 2009 skedde 2 660 mord i Ciudad Juarez där 1,3 miljoner invånare bor. Det betyder ett genomsnitt på 7,3 mord per dag. Som en jämförelse registrerades det i Sverige under förra året 231 anmälningar om dödligt våld i någon form.

Knarkkriget bottnar i narkotikakartellerna Juarez och Sinaloas kamp kamp om kontrollen över smugglingsrutter till USA.

Totalt räknar man med att närmare 28 000 personer fått sätta livet till i knarkrelaterat våld i Mexiko sedan president Felipe Calderon i december 2006 förklarade krig mot landet knarkkungar.

Tidigare våldsdåd i år:

31 januari

Minst 13 personer dödas när ett okänt antal män öppnar eld mot en bostad i Ciudad Juarez.

1 februari

Beväpnade män tränger sig plötslig in på en pågående fest och öppnar eld. 16 människor, mestadels tonåringar, dödas.

13-14 mars

27 personer mördas i turistparadiset Acapulco. Flera av offren, som i huvudsak är poliser eller narkotikasmugglare, har halshuggits. Dåden sägs vara relaterade till kampen mot Mexikos knarkkung Joaquin ”Shorty” Guzman, ledare för Sinaloa-kartellen.

Ett amerikanskt par med anknytning till ett amerikanskt konsulat i Ciudad Juarez dödas också. Enligt lokaltidningen El Diario blev de först jagade i sin bil och sköts därefter ihjäl mitt på dagen av misstänkta knarklangare.

23 april

Sex poliser och en civilperson dödas i en skottlossning när polisen försöker stoppa ett följe med bilar i Ciudad Juarez.

29 juli

15 döda påträffas längs en landsväg från Ciudad Victoria till Matamoros, inte långt från den amerikanska gränsstaden Brownsville i Texas. Offren har ögonbindlar, bundna händer och bär tydliga tecken på tortyr, bland annat huvud- och skottskador.

13 augusti

I delstaten Chihuahua i norra Mexiko, mot gränsen till USA, mördas 23 personer under ett dygn. 13 av dem i gränsstaden Ciudad Juarez som är ökänd för droghandel och våld. Under samma dygn mördas ytterligare tio personer på andra platser runt om i Chihuahua.

25 augusti

En sex månader gammal baby rapporteras död efter att ha skjutits i huvudet av yrkesmördare i Ciudad Juarez.

Militären i Mexiko uppger att de har hittat 72 lik, varav 14 var kvinnor, på en ranch i nordöstra Mexiko. Upptäckten gjordes efter en skottlossning med beväpnade män uppgav militären på onsdagen enligt AFP. I samband med skottlossningen dödades en mexikansk marinkårssoldat och tre misstänkta narkotikasmugglare.

Källa: Aftonbladet, TT och Wallstreet Journal

ARTIKELN HANDLAR OM