Hotellbrännare fällda i hovrätt

146 fick evakueras från Grand i Gävle

NYHETER

De brände upp anrika Grand Central Hotell i Gävle – då 146 personer fick evakueras.

Tre män dömdes till fängelsestraff som hovrätten fastställde i två av fallen. En man frias.

– Vi går vidare till Högsta domstolen, säger Curt Sandström, advokat till en av de dömda.

Hotellbranden skedde i 17 maj 2005 då det anrika hotellet i Gävle brann ner till grunden. Fyra brandhärdar hittades och 146 gäster fick evakueras.

Tre män dömdes i Gävle tingsrätt ansvariga för branden. En 30-årig krögare – som driver en konkurrerande krog i Gävle – fick 10 års fängelse för att ha beställt branden. En 46-årig ansågs ha varit mellanhand och fick 3 års fängelse, medan den tredje mannen som startat branden fick 10 år för grov mordbrand.

10 år i fängelse

Hovrätten har nu friat 46-åringen från alla misstankar, medan krögaren som beställt branden och mannen som utförde den ska avtjäna 10 år i fängelset.

– Min klient fattar inte över huvud taget hur han kan vara misstänkt. Att bränna ner en av Gävles bästa korgar för att slippa en konkurrent, då är man antagligen sjuk i skallen. Det existerar inte i min värld helt enkelt, säger krögarens advokat Curt Sandström.

Den spektakulära branden följdes upp av en spektakulär polisinsats då man iscensatte en anställningsintervju med mannen som ska ha utfört branden för att få honom att erkänna. Intervjun – som i själva verket var ett polisförhör – ägde rum i Holland.

Polisen skapade även en falsk hemsida där företaget som de låtsades driva beskrevs, och de utklädda poliserna utlovade honom ett välbetalt arbete.

Ska söka prövningstillstånd

Den misstänktes advokat Curt Sandström har hårt kritiserat polisens bevisprovokation och hävdat att den gått över gränsen för det tillåtna.

– En sak är fullständigt säker och det är att vi kommer att söka prövningstillstånd i Högsta domstolen. De har aldrig prövat det som kallas bevisprovokation, säger han.

Hovrätten anser inte att provokationen är tillräcklig för att lindra påföljden för krögaren och mordbrännaren.

ARTIKELN HANDLAR OM