I helgen bränner vi sex miljarder

1 av 3 | Foto: Magnus Liam Karlsson
Spenderarbyxor  I helgen kommer svenskarna att handla för sex miljarder. Här letar Tammi Javaheri efter barn- och sommarkläder.
NYHETER

Lönefredag = höstfrossa.

Efter semester, skatteåterbäring och skolstart drar svenskarna nu på sig spenderarbyxorna och ger sig ut.

I helgen bränner vi sex miljarder kronor.

Man börjar kanske komma in i rutinerna.

Ungarna är i skolan.

Livet tillbaka på jobbet har sin gilla gång.

Tre miljarder – per dag

För en stor del av svenskarna – som de senaste veckorna haft det knapert efter att ha roat sig kungligt på semestern – innebär den kommande helgen ett rejält uppsving, skriver Metro.

– Det här är en väldigt viktig helg för handeln, utan tvekan. Under lönehelgen i augusti handlas det i runda slängar on tre miljarder per dag, säger Jonas Arnberg, analytiker på Handelns utredningsinstitut, till Aftonbladet.

Vad är det man köper?

– De tyngsta delarna är mat. Det står för nästan hälften. Men även kläder, möbler, byggvaror, elektronik. Och även hotell, restauranger och resor känner av uppsvingen.

Ökning på tio miljarder

Han berättar att svenskarna i augusti förra året totalt brände 50 miljarder kronor. I år kan det bli en ökning med tre procent, vilket innebär cirka en och en halv miljard i tillväxt.

– Det kanske har bränts lite extra pengar under semestern och man är väl lite extra pank de sista innan augustilönen, säger Jonas Arnberg.

Skatteklirr i kassan

En annan sak som också påverkar augustifrenesin är skatteåterbäringen.

1,3 miljoner svenskar valde i år att deklarera på papper. De får under augusti månad dela på 7,8 miljarder kronor.