För tjocka för att räddas

NYHETER

Minst 9 av de 33 chilenska gruvarbetare som sitter fast under marken är för tjocka.

Om de inte går ner i vikt får de inte plats i det räddningshål som planeras.

Foto: Roberto Candia/ap
En anhörig till en av de 33 männen har satt upp ett fotografi utanför gruvan.

Gruvarbetarna har nu suttit inspärrade 700 meter ner i berget i tre veckor. Deras enda räddning är ett 66 centimeter stort hål som ska borras ner i berget och användas för att hissa upp dem genom.

Bra och dålig nyhet

Den dåliga nyheten är att en genomgång av gruvarbetarnas fysik visar att minst nio av dem inte kommer att rymmas i hålet om de inte minskar sina midjemått, enligt CNN.

Den goda nyheten är att de har upp till fyra månader på sig att banta. Så lång tid kan det nämligen att ta innan hålet är färdigt.

Men det vet inte de instängda.

Har inte fått veta

Myndigheterna har gjort bedömningen att det är bäst att avvakta med den preciserade räddningsplanen för att inte knäcka deras moral alldeles. Hittills har de fått veta att de inte kommer att vara ute till självständighetsdagen den 18 september, men att de är hemma till jul. Att det lutar betydligt mer åt just jul än september får de veta vid ett senare tillfälle.

– Vi vet inte riktigt vilket psykologiskt skick de är i där nere, säger Chiles hälsominister Jaime Manalich till CNN.

Delat upp roller

I väntan på räddningen har de 33 börjat dela upp sig och anta bestämda roller.

Boss är förmannen Luis Urzua, 54, medan gruppens ålderman Mario Gomez, 63, har klivit fram som en spirituell ledare. Gomez har bett folket på ytan att skicka ner religiösa symboler som han kan använda i det tempel han tänker bygga upp. En gruvarbetare med sjukvårdserfarenhet blivit gruppens läkare och en annan som gillar Elvis ska leda dem i sångstunder.

Av mer central betydelse är kanske den planering som räddningspersonalen har gjort av de tillgängliga gruvgångarna. De instängda har blivit noga instruerade i vilken gång som de bör sova, var de ska ha toaletten och var de kan motionera, skriver CNN.