Fem i gruvan är redan deprimerade

NYHETER

Fem av de 33 chilenska gruvarbetare som sitter fast 700 meter under marken är redan deprimerade.

De får nu psykologhjälp för att hålla ut i fyra månader till.

På fredagen fick de instängda gruvarbetarna till slut beskedet att det kommer dröja uppåt fyra månader innan de kan räddas. Tidigare har uppgifterna från ytan varit medvetet vaga på den punkten eftersom den största oron är för de instängdas psykiska hälsa.

Har dragit sig undan

Nu rapporteras mycket riktigt att fem av dem redan har blivit deprimerade över situationen.

De har dragit sig undan och vill varken äta eller vara med framför den kamera som sänts ner, skriver tidningen Ekstrabladet.

De ska få prata med en psykolog via telefonlinje, uppger Chiles hälsominister Jaime Manalich.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar också att myndigheterna har skickat ner antidepressiv medicin genom ett av de små rör som borrats för att transportera ner mat och andra förnödenheter.

Strata 950 är räddningen

I tre veckor har de 33 suttit fast i gruvan utan dagsljus, ordentlig mat eller rinnande vatten. De har ett par kilometer gruvgångar att röra sig i, men basen är ett omkring 50 kvadratmeter litet skyddsrum där de får samsas.

På söndag eller måndag beräknar myndigheterna att räddningshålet kan påbörjas. Det är en enorm australisk borrmaskin av märket Strata 950 som ska borra upp ett 66 centimeter stort hål som arbetarna sedan kan hissas upp genom.

ARTIKELN HANDLAR OM