Stökigast nyår i Östergötland

NYHETER

Nyårsnatten var stökig på flera håll i landet.

I Östergötland omhändertogs 40 personer för fylla.

En 42-årig man i Umeå sköts i benet under nyårsfesten.

– Han har blivit skadad av ett vapen, inte en raket som vittnen trott, säger Tommy Nilsson, länsvakthavande befäl vid polisen i Västerbotten.

Nyårsafton blev ungefär som väntat, rapporterar flera av polisens länskommunikationscentraler. Fylleri, bränder, misshandelsfall och inbrott har inträffat i de flesta delar av landet.

Något värre än i övriga landet verkar det ha varit i Östergötland. Där har cirka 40 personer omhändertagits för fylleri.

Man sköts i benet

I Linköping spårade ett bråk ur och slutade med att en 21-årig kvinna knivskar två andra kvinnor. Polisen hade larmats till en lägenhet i centrala Linköping vid fyratiden på morgonen.

Kvinnorna fördes till sjukhus, men deras skador är inte livshotande.

I Västerbotten fick polisen under natten ta hand om en rad misshandelsfall. En 44-årig man i Umeå sköts i benet under en nyårsfest. Larmet kom till polisen klockan 22.53. Enligt vittnen på plats var det först oklart om han blivit träffad av en raket eller om han skottskadats.

Det visade sig sedan att det var ett vapen som använts.

Polis och ambulans kallades till platsen och kunde där gripa en 42-årig man som misstänks vara gärningsmannen. Den skottskadade mannen fördes till sjukhus.

- Han är skadad i ett ben, men det är inte livshotande, säger Tommy Nilsson, länsvakthavande befäl vid polisen i Västerbotten.

Polisen rubricerar händelsen som grov misshandel alternativt försök till mord.

Knivskärning i Umeå

Strax efter midnatt knivskars en man i ansiktet vid Vasaplan i Umeå. Mannen fick ett stort skärsår på ena kinden. Polisen har hittat kniven men söker fortfarande efter gärningsmannen.

En och samma gärningsman verkar ha gjort sex inbrott i villor i Jönköpingstrakten, misstänker polisen. Kontanter och guldföremål saknas i husen.En person har bivit knivskuren på Hisingen i Göteborg. I övrigt har inga allvarligare brott rapporterats in i Västra Götaland.

– Vi har ingenting som är kopplat till fyrverkeripjäser. Det har varit en ganska okej natt, säger Johan Selindh, operatör vid polisens länskommunikationscentral.

I Norrbotten har 40 personer omhändertagits för fylla. Många av dem är unga, enligt polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM