Reinfeldt och Borg vill jaga varg

NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar licensjakt och skyddsjakt på varg.

Dessutom kräver han besked från de rödgröna: vill de ha förändring eller inte?

Fredrik Reinfeldt får medhåll av vapendragaren – och jägaren – Anders Borg.

På lördagen besökte Reinfeldt Jägarförbundet i Värmland tillsammans med finansminister Anders Borg, som tillika är jägare.

Samma morgon fälldes en varg, efter beslut om skyddsjakt, i Mårbacka-trakten.

Reinfeldt: Vill Mona överge?

Reinfeldt och Borg träffade bland annat jägare och värmlänningar som fått sina djur rivna av varg. Där fanns fårägaren Anette Back Olsson, som sover med fönstret öppet och bössan vid sängen sedan flera av hennes får blivit rivna, och Eva Norling som haft problem med den närgångna, nu fällda vargen.

– Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill ha en ostörd tillväxt av rovdjur. Vad vill Socialdemokraterna. En ostörd tillväxt skulle främst drabba Värmland och Dalarna som är Sveriges vargtätaste landskap, säger Fredrik Reinfeldt.

– Vill Mona Sahlin överge denna del av Sverige?

EU kräver besked

Reinfeldt konstaterar att vid en rödgrön valseger får sannolikt MP besätta miljöminister-och jordbruksministerposterna. Då får värmlänningarna en politik som utgår från de uppfattningar som råder på Södermalm i Stockholm, varnar han.

EU-kommissionen har krävt att få veta vad det finns för vetenskaplig grund för den svenska licensjakten på varg, sedan Naturskyddsföreningen och flera andra organisationer klagat på jakten.

Men Reinfeldt förutsätter inga problem och hänvisar till att en liknade granskning gjorts av jakten på lo.

– Det måste finnas ett lokalt bestämmande så att vi får en balans mellan tamdjur och rovdjur, säger han.