Ryskt jetplan exploderade

En död och tio skadade

1 av 3 | Foto: ap
Flertalet av passagerarna hann sätt sig i säkerhet före explosionen.
NYHETER

Ett ryskt passagerarplan med 128 personer ombord fattade eld och exploderade senare på en flygplats i Sibirien på lördagen.

Tre personer uppges ha dödats och 34 skadats i samband med olyckan enligt nyhetsbyrån AP.

Händelsen inträffade när planet med destination Moskva var på väg ut mot startbanan på flygplatsen i den västsibiriska oljestaden Surgut.

Motorn började brinna

En av motorerna på jetplanet ska då ha börjat brinna. Detta orsakade i sin tur en kraftig explosion som trasade sönder flygplanet och orsakade ett ett cirka tusen kvadratmeter stort eldhav runt planet.

Huvuddelen av ombordpersonalen och passagerarna hann sätta sig i säkerhet men tre personer ska alltså ha avlidit och ytterligare 43 skadats, uppger nyhetsbyrån AP.

Enligt officiella källor i Moskva ska 23 av de skadade vara medelsvårt rökförgiftade medan fyra personer är i kritiskt tillstånd. Ett antal personer ska också ha fått brännskador.

Två personer vårdas för skador i benen.

Bannlyst flygplansmodell

Planet var av modellen Tupolev-154 som är mycket vanligt bland mindre ryska flygbolag. Aeroflot – Rysslands största flygbolag – har dock pensionerat samtliga plan av modellen efter att flera dragits med säkerhetsproblem. Modellen är även bannlysts från delar av Europa på grund av dess höga motorljud.

Senast den 4 december inträffade en olycka med samma flygplansmodell på Moskvas flygplats Domodedovo. Då skedde olyckan i samband med landning. Planet totalförstördes, två personer dog och 78 uppges ha skadats.

ARTIKELN HANDLAR OM