E 45 avstängd efter regn

Järnvägsstationen i Åmål i dag.
NYHETER

Det har regnat kraftigt under lördagen.

Nu har delar av E 45 stängts av mellan Säffle och Åmål – som ett resultat av översvämningen.

Även tågen drabbas, skriver TT.

Främst är det sydvästra Värmland och norra Dalsland som drabbats av det kraftiga regnovädret.

Det senaste dygnet har det fallit 50 millimeter regn, när det normala värdet för hela augusti månad ligger runt 80 millimeter, skriver TT.

Tågtrafik inställd

Vattnet gör även att tågtrafiken mellan Åmål och Säffle störs. Flera tåg är inställda och ersättningsbussar har tagits in. Men även de har svårt att ta sig fram – då vägarna också är fyllda av vatten.

På sträckan Åmål–Tveta har delar av E 45 spolats bort, enligt Trafikverket. Vid Östby avfallsstation ligger stenblock på och vid vägen.

– Problemen för vår del är störst i Säffle och Årjängs kommuner, säger Mats Persson, länsvakthavande vid polisen i Värmland.

– Folk kommer inte fram och trafiken måste ledas om. Det gäller inte bara E 45 utan också en del länsvägar.

Avstängningarna och vattnet på vägbanorna gör att trafiken går långsamt med långa köer som följd. Det finns dock inga personskador rapporterade.

Svårt att komma fram

Några rapporter om skador på byggnader och annat, förutom översvämmade källare, finns inte.

Tågstoppet mellan Säffle och Åmål innebar inte bara att ersättningsbussar fick tas fram, utan också svårigheter för personal att komma fram till de skadade delarna.

Eftersom vägarna är dåliga har Trafikverket fått sända personal med dressin från Mellerud.

Regnet fortsätter

Och på Storm Weather Centre konstaterar man att lågtrycket kommer att fortsätta under hela helgen.

– Nederbörden kommer att minska lite i kväll men är tillbaka med ungefär samma styrka i morgon, enligt prognosen, säger meteorologen Frode Korneliussen.

– I norra Sverige generellt kommer det att vara en hel del regn. Stockholmsområdet har uppehåll under kvällen men kan ha enstaka skurar under söndagen. I södra Sverige är det uppehåll under kvällen och större delen av morgondagen och västra Sverige kommer nog få några droppar regn både i kväll och i morgon.

Vad ska man tänka på?

– Det som är viktigt är att försöka till exempel kratta ihop löv, då det är sådana ansamlingar som kan vara med och orsaka lokala översvämningar.

Är sommaren över helt?

– Nej. Det kommer lite varma vindar från norr i nästa vecka så då blir det lite finare väder igen, säger meteorologen Frode Korneliussen.