Anfölls av lodjur – hunden filmade allt

Foto: nilo
Klicka för större bild ur Nilos film!
NYHETER

Hunden Nilo attackerades av ett lodjur ute i skogen – och filmade hela striden.

Husse hade nämligen monterat en kamera på ryggen som ett experiment.

Johan från Storuman var på lördagen ute i skogen för att jaga björn tillsammans med hunden Nilo. På försök hade han monterat en sele med en liten filmkamera på hunden.

– Jag har sett på skidåkning att det finns sportkameror som man kan ha på hjälmen. Jag tänkte att det kan vara häftigt att montera det på hunden, säger han.

Började skälla

Mitt ute i skogen började Nilo plötsligt skälla och for iväg som ett skott mellan träden.

Johan trodde att Nilo fått korn på en björn och smög försiktigt fram med bössan redo.

– Men jag såg aldrig vad hunden skällde på. Efter en stund kom han tillbaka, skadad i benet och med selen sönderriven. Jag trodde fortfarande att det var en björn, säger han.

Var ett lodjur

När han kom hem tittade han på filmen. Då fick han se hur Nilo hamnar öga mot öga med ett lodjur som upprepade gånger går till attack.

– Fyra gånger springer lon över hunden och spöar honom ganska ordentligt. Jag vet att han brukar skälla på lodjur, men nu fick han sig nog en läxa, säger Johan.

– Det är första gången jag provar det här med kameran, och så händer en sån här grej.

Nilo blev ganska illa tilltygad och måste förmodligen besöka en veterinär, men Johan lovar att han inte ska hämnas på lodjuret.

– Jag skulle helst slippa se det hända en gång till. Det var inga roliga bilder. Jag är bara glad att hunden klarade sig. Lodjuren, de ska vara ifred, säger han.

Söndag: Se filmen när Nilo attackeras

På aftonbladet.se kan du under söndagen se filmen som hunden Nilo tog när han attackerades av ett lodjur!