Ny superborr kan rädda instängda

NYHETER

Chilenska ingenjörer har kommit på en ”Plan B” som kan rädda de instängda gruvarbetarna på halva tiden.

Med en ny specialborr kan de vara ute om två månader i stället för till jul.

Foto: Schramm
Den här borren kan få upp gruvarbetarna på bara två månader.

Tanken är att vidga ett av de tre hål som redan finns och som används för att skicka ner mat och andra förnödenheter till de instängda.

Det är gruvföretaget Geotech som har erbjudit sig att göra ett försök med sin Schramm T-130. Det är en borrtyp som normalt används för att borra vattenbrunnar men som företaget säger kan vara på plats inom några dagar.

Dubbelt så fort

Geotechchefen Walter Herrera säger till CNN att hans borr kan göra ett av de omkring 10 centimeter stora hålen till närmare 70 centimeter, vilket bör vara tillräckligt för att hissa upp gruvarbetarna.

På så vis skulle de nödställda i bästa fall vara uppe redan om två månader. Det är halva tiden jämfört med den nuvarande räddningsplanen som går ut på att borra ett helt nytt hål.

De chilenska myndigheterna har ännu inte godkänt försöket med plan B utan säger till CNN att de har fått många förslag som de överväger. Enligt gruvminister Laurence Golborne kan den nya borren i alla fall användas för att vidga ett av hålen tillräckligt mycket för att få ner större saker än hittills.

Får NASA-hjälp

De 33 gruvarbetarna har varit instängda 700 meter ner i gruvan i San Jose i drygt tre veckor. De har ett par kilometer gruvgångar att röra sig i men har sin bas i ett litet skyddsrum där de trängs tillsammans.

De fem som tidigare rapporterades vara deprimerade sägs nu ha repat sig efter att ha fått mat och meddelanden från sina familjer på ytan. För säkerhets skull har en grupp experter från NASA kallats in som stöd. Det är två läkare och två psykologer som har tidigare erfarenhet av hur människor påverkas av att vara instängda i små utrymmen under lång tid.