Idag blev "Järnladyn" Brasiliens första kvinnliga president

Före detta gerillakrigerskan Dilma Rousseff tog idag över rodret i Latinamerikas största land.

NYHETER

Den före detta gerillakrigerskan Dilma Rousseff blev i dag Brasiliens första kvinnliga president.

Och 63-åringen har trots landets goda ekonomi en tuff uppgift framför sig. Avgående president "Lula" Da Silva är omåttligt populär och hans efterträdare har nu fått stora skor att fylla.

Foto: AFP
Dilma Rousseff.

Dilma Rousseff tillhörde på 70-talet den marxistiska gerillan som kämpade mot Brasiliens dåvarande militärregim. Åren 1970-72 satt hon fängslad och utsattes för tortyr på grund av sitt engagemang i motståndsrörelsen.

Tuff ledarstil

Numera företräder hon det brasilianska arbetarpartiet, PT och var energiminister 2003-2005.

Sedan dess har hon tjänstgjort som Luiz Inácio "Lula" da Silvas stabschef och med sin tuffa ledarstil har hon fått smeknamnet "Järnladyn".

Epitet är mest känt som en benämning på Storbritanniens före detta premiärminister Margaret Thatcher. Denna genomförde på 1980-talet omfattande ekonomiska reformer som enligt hennes anhängare ledde till ett ekonomiskt uppsving för Storbritannien.

Växande medelklass med krav

För Dilma Rousseff handlar det dock snarare om att möta den brasilianska allmänhetens krav på att den nuvarande ekonomiska utvecklingen fortsätter.

Under Lulas åtta år som president har Brasiliens ekonomi blomstrat och arbetslösheten har sjunkit. Andelen av befolkningen som idag räknas som medelklass har ökat med 29 miljoner människor sedan 2002 enligt New York Times.

Brasilien har även ökat sitt internationella inflytande och när sommar-OS hålls i landet 2016 räknar man med att vara världens femte största ekonomi.

Däremellan ska det för övrigt även hållas fotbolls-VM i landet 2014.

Anklagas vara nickedocka

Lula Da Silva, som med förtroendesiffror på 87 procent lämnar presidentposten som Brasiliens populäraste ledare någonsin, stöttade Dilma Rousseff aktivt under hela valrörelsen. Ett faktum som möjliggjort "Järnladyns" lyft från anonymitet till valvinnare.

Men den nära relationen till Lula har även gjort att Dilma Rousseff anklagats för att vara en nickedocka i den avgående presidentens hand. Den uppfattning gör hon allt för att motarbeta samtidigt som valsegern till stor del anses baserad på en förhoppning hos folk om fortsatt "Lula-politik".

– De utnämningar, beslut och uttalanden hon gjort hittills har varit lugnande för de som varit nervösa för att hon skulle vara frestad att föra en radikalt annorlunda politik än Lula, säger Michael Shifter,som sysslar med opinonsbildning och strategisk forskning inom gruppen Inter-American Dialogue, i en New York Times-artikel från i fredags.

"Vi kan bli ett rättvisare land"

Förutom utmaningen i att efterträda den karismatiska Lula måste Rousseff få till stånd de stora förbättringar som behövs när det gäller infrastruktur, säkerhet och utbildning. Detta för att möta den allt bättre ekonomin bland landets invånare samt öka villigheten för utländska investeringar.

– Vi kan bli ett mer utvecklat och rättvisare land, sade Rousseff i sitt första tal som president.

FAKTA

Har genomgått cellgiftsbehandling

Dilma Rousseff, med bulgarisk pappa och brasiliansk mamma, föddes 1947 i Belo Horizonte i delstaten Minas Gerais.

I slutet av 60-talet gick hon med i den väpnade vänstergerillan. Hon greps i början på 70-talet, efter kamp mot diktaturen och torterades flera gånger under nästan tre år i fängelse.

Blev överraskande utsedd till energiminister i Lulas första regering 2003 och två år senare stabschef i regeringen.

Under 2009 genomgick hon cellgifts- och strålningsbehandling för lymfcancer. Friskförklarades i slutet på året och kastade så småningom peruken.

Källa: TT

ARTIKELN HANDLAR OM