Regnet kräver sitt första dödsoffer

Foto: REUTERS
Över 200 000 invånare i Australien är drabbade av översvämningarna. Nu är 20 städer isolerade av skyfallen.
NYHETER

Översvämningarna i Australien stänger flygplatser och vägar.

Nu har det första dödsoffret konstaterats.

En 41-årig kvinna dog när hennes bil försvann i vattenmassorna vid Leichhardt River i Rockhampton.

Över 200 000 människor är drabbade av de enorma översvämningarna i Australien som gjort människor hemlösa och dränkt hela städer. Det är de kraftiga regnen som gjort att vattennivån har höjts dramatiskt i New South Wales, Victoria and Queensland.

Hittills har 20 städer isolerats av översvämningarna, skriver BBC på nätet.

Katastroftillstånd i landet

På flera håll råder katastroftillstånd. Rockhampton, i Queensland, har inte drabbats av liknande översvämningar sedan 1954.

I staden beräknas flygplatsen vara stängd i 20 dagar framöver, rapporterar The Australian. Hundratals familjer har fått evakuera sina hem och elen stängs av för att man ska kunna garantera säkerheten om fler byggnader skulle hamna under vatten.

Ovanligt klimat

Flera stora vägar är avstängda och bilar transporteras bort från parkeringsplatser för att minimera risken att fordon börjar flyta omkring i vattenmassorna.

Ytterligare två personer har rapporterats som saknade.

Det normala så här års i Australien är att landet drabbas av kraftig torka och skogsbränder. Istället drabbades Australien under 2010 av rekordmycket regn som gjort att floderna svämmar över och de delar av landet som ligger lågt drabbas extra hårt.

ARTIKELN HANDLAR OM