Sakineh mötte utländska journalister

Foto: Vahid Salemi/AP
Sakineh mötte utländska journalister.
NYHETER

Sakineh Mohammadi Ashtiani, 43, är dömd till döden genom stening i Iran.

Hon sitter fängslad och har inte haft någon kontakt med utländska journalister.

Men på lördagen uttalade Ashtiani sig plötsligt. Då hävdade hon att det är hennes egen vilja att utländska medier slutar engagera sig i hennes fall.

I somras startade Aftonbladet ett upprop för att uppmärksamma Ashtianis ärende. Uppropet samlade mer än 100 000 namnunderskrifter och gav genrop på flera håll i världen.

Men Ashtiani har inte pratat med några utländska journalister och det har varit svårt att få veta hur hennes situation egentligen ser ut.

Kort samtal

I dag träffade hennes son, Sajjad Ghaderzadeh, utländska medier och i samband med att Ashtiani fått tillåtelse att äta middag med honom och sin dotter gjorde även hon några korta uttalanden.

Då hävdade Ashtiani att det är hennes egen vilja att man slutar engagera sig i hennes rättsfall och att hon frivilligt valt att inte tala med journalister.

– Låt mitt fall vara i fred. Varför vanärar ni mig?, sa Ashtiani.

Hon menade också att hon inte torterats i fängelset, tvärtemot de uppgifter som tidigare kommit ut från flera människorättsorganisationer.

Dömdes till döden genom stening

Ashtiani fängslades 2006, för inblandning i mordet på sin man och för att ha haft en "otillåten relation" med mördaren och dennes bror. Det hölls sammanlagt två rättegångar i staden Tabriz i nordvästra Iran.

Ashtiani dömdes först till 99 piskrapp och tio års fängelse men straffet skärptes senare till döden genom stening.

Avrättningen har flera gånger skjutits upp men det har samtidigt kommit uppgifter om att iranska myndigheter velat verkställa straffet på grund av omvärldens hårda reaktioner.

Vill stämma journalister

Under dagens möte med medierna berättade Ashtiani att hon bett sin son stämma hennes före detta advokat, mannen som dödade hennes man samt två tyska journalister som sitter fängslade i Iran efter att ha intervjuat sonen.

– Jag har sagt till Sajjad att stämma dem som har vanärat mig och landet (Iran), sa hon.

Även sonen träffade de utländska journalisterna på lördagen. Då bad han för sin mammas liv men hävdade samtidigt att han anser att hon och hennes älskare är skyldiga till att ha mördat hans pappa.

– Min åsikt är att mamma också är skyldig men eftersom vi har förlorat vår pappa vill vi inte också behöva förlora vår mamma. Därför vill vi ha en lindring av straffet, sa han.

ARTIKELN HANDLAR OM