Terrormisstänkt man med svenskt id greps i Uganda

Bar ett så kallat främlingspass - "betyder inte att han nödvändigtvis är svensk medborgare"

NYHETER

En terrormisstänkt man greps i onsdags med svenska id-handlingar vid en gränspostering mellan Uganda och Kenya.

– Han hade ett så kallat främlingspass. Det betyder inte att han per automatik är svensk medborgare, säger Teo Zetterman vid UD:s pressjour.

Enligt de första uppgifterna rörde det sig om en kvinna som gripits med de svenska id-handlingarna men de uppgifterna är av allt att döma felaktiga.

Visserligen var det en grupp på tre personer som greps tillsammans och en av dem var en kvinna men personen med den svenska id-handligen var en man uppger UD.

– Båda passen var i samma namn men med olika födelsedatum, säger Vincent Sekate på polisen i Kampala till Aftonbladet.

Misstänks planera bombdåd

Gripandet skedde på en buss i gränsstaden Busia. Enligt uppgift var gruppen på väg från Nairobi till Kampala där de misstänks ha planerat att utföra bombdåd.

– De försökte ta sig in i landet illegalt. Vid kontrollen insåg man att gruppen sen tidigare var internationellt efterlysta för terrorism, säger Vincent Sekate.

Just nu förhörs de tre misstänkta i Kampala och det är via polisen där som UD fått uppgifter om fallet. Enligt dem ska det röra sig om ett så kallat "alien passport" eller ett främlingspass.

Dessa kan exempelvis ges till personer som vistas i Sverige och av olika anledningar inte kan få ett pass från sitt ursprungsland. Det krävs inget svenskt medborgarskap.

Troligen varit i Sverige

– Det är troligt att mannen har varit i Sverige men vi vet inte exakt vilken koppling han har hit, säger Teo Zetterman.

Ingen ur personalen på den svenska ambassaden i Kampala har fått träffa den gripna mannen och därför har ingen närmare identifiering kunnat göras. UD har fått en nummer på främlingspasset men enligt Teo Zetterman har man ännu inte någon uppgift om i vilket namn detta är utfärdat.

– Men jag kan väl säga att allt pekar på att mannen inte är svensk medborgare, säger Teo Zetterman.

Enligt tidningen Daily Monitor ska de tre gripna ha kopplingar till den somaliska terrororganisationen al-Shabaab. Dessa har under lång tid hotat att utföra terrordåd mot Uganda och Burundi som hittills vägrat att dra tillbaka sina trupper i Somalia.

Blodiga attacker tidigare

Gripandena kommer knappt två veckor efter att en buss på väg från Kenya mot den ugandiska huvudstaden Kampala attackerades och 26 passagerare skadades.

I juli i år dödades sammanlagt 74 personer sedan två sprängladdningar detonerat i Kampala.

ARTIKELN HANDLAR OM