”Jag försökte hjälpa Irene”

JUST NU: 24-åringen inför rätta Aftonbladet följer rättegången på plats

1 av 3 | Foto: björn lindgren
På måndagen började rättegången mot den 24-årige man som åtalas för dubbelmordet på Sölve Svensson och Irene Saldert i skånska Hovs Hallar 2007.
NYHETER

24-åringen ljög sig igenom flera år av polisförhör.

Till slut erkände han att han slog ihjäl Sölve Svensson, 64, och Irene Saldert, 58, och styckade deras kroppar.

I dag ställs han inför rätta.

Utredningen har pågått sedan början av 2007.

Under den tiden har den 24-årige mannen lämnat version på version om vad som hänt det äldre paret.

Men när han för andra gången anhölls för dubbelmordet, och efter att han förhörts flera gånger igen, berättade han till slut att han slagit ihjäl paret med en sten efter ett banalt gräl och sedan styckat dem och dumpat deras kroppar i Häljasjön.

– Jag minns inte hur många slag jag slog eller någonting. Inser vad jag har gjort först då. Jag ser ju hur de ligger där med öppna ögon ju. Får panik, säger han i polisförhör.

24-åringen menar att han bara försvarade sig mot den 64-årige mannen som gick till attack mot honom. Åklagaren hävdar dock att han mördade paret av ekonomiska skäl.

I dag inleds rättegången i Helsingborgs tingsrätt och Aftonbladet rapporterar direkt.

Två domare i målet

09.05 Förhandlingen inleds och parterna kallas till salen. Rättegången kommer att pågå till den 4 oktober och förutom att det är två åklagare som hjälps åt med målet kommer det ovanligt nog även att vara två domare i målet. Detta för att förhandlingen inte ska behöva skjutas upp om någon blir sjuk.

09.06 Den tilltalade 24-åringen är klädd i grå- och svartrandig tröja och är nyrakad. Han har sin advokat på ena sidan och advokatens assistent på den andra. Han ser nervös ut och sneglar mot åhörarna.

09.10 Vice chefsåklagaren Göran Olsson och kammaråklagare Anna Broomé kommer att inleda dagen med sin sakframställan men på grund av ljudproblem har rättegången ännu inte kunnat börja.

”Ovanligt mål”

Åhörarplatserna är fulla, främst av representanter från media men även släktingar till det mördade paret Sölve och Irene är på plats.

09.13 Domaren påpekar att detta är ett ovanligt mål eftersom tingsrätten tidigare ogillat ett åtal mot 24-åringen gällande samma dubbelmord.

Åklagare Göran Olsson läser nu upp sakframställan. Han menar att 24- åringen dödat Sölve och Irene genom att slå dem upprepade gånger med en sten mot deras huvuden. Han har sedan styckat deras kroppar och dumpat dem i Häljasjön.

När åklagaren läser upp hur han sågat itu deras lemmar andas någon ut högt på åskådarläktaren.

24-åringen tittar ner på sina händer.

Har lämnat flera olika versioner

09.16 Målsägarbiträdet säger att de tre målsägarna begär 50 000 kronor var i skadestånd på grund av sveda och värk i form av psykiskt lidande.

Lars Tindberg, 24-åringens advokat, säger nu att 24-åringen förnekar mord och hävdar nödvärn.

– Omständigheterna har varit sådana att han har haft svårt att besinna sig. Han erkänner brott mot griftefrid.

09.20 – 24-åringen har lämnat flera olika versioner som alla tagit polisen mycket lång tid att utreda, sammanlagt 2 och ett halvt år, säger åklagare Anna Broomé.

Hon säger att alla versionerna är nödvändiga att gå igenom och att därför sakframställningen kommer att ta tid. Rätten har satt ut två dagar för åklagarnas sakframställning.

24-åringen har själv i förhör medgett att han ändrat sin version allt eftersom vad som kommit fram i utredningen.

Men att den sista versionen är sanningen.

– Ja det är det. Tro det eller ej, har han sagt i förhör.

Åklagarna: Försökte ta lån i Sölves namn

09.24 Åklagarna går nu igenom Sölve och Irenes liv. De bodde tillsammans i ett vitt hus med svarta knutar i Hovs Hallar i Båstad kommun. Irene hade två söner och Sölve en syster.

Genom en detaljerad skiss går åklagarna igenom hur huset och tomten till deras hem ser ut.

09.36 Efter att Sölve Svensson försvunnit gjorde flera banker kreditupplysningar på honom. Åklagarna tror att 24-åringen försökte ta lån i Sölves namn.

24-åringen har själv i förhör förnekat att motivet till parets död skulle vara ekonomiskt. Han vill inte alls medge att det på något sätt skulle vara planerat utan att han försvarade sig när Sölve angrep honom.

09.44 24-åringen kände Sölve Svensson, 64, och Irene Saldert, 58, eftersom Sölve tidigare varit tillsammans med 24-åringens mormor berättar åklagarna.

24-åringen var vid tiden för brottet arbetslös.

När han i dag lyssnar på vad åklagarna har att säga, och ser på bilderna från husrannsakan från sin lägenhet, sitter han med uttryckslöst ansikte med handen för munnen.

Har flera betalningsanmärkningar

09.53 Den åtalade 24-åringen har ett stort fiskeintresse och hade flera fiskeresor utomlands inplanerade strax efter att Sölve och Irene försvann. Bland annat hade han betalat handpenningar till resor både i USA och Kanada.

Samtidigt hade han stora ekonomiska skulder och inga som helst tillgångar.

09.59 Nu går åklagarna igenom 24-åringens 11 betalningsanmärkningar, anmärkning för anmärkning, troligtvis för att visa att han kan ha varit tillräckligt ekonomiskt desperat nog för att mörda.

Med staplar och diagram på storbildsskärmar visar de även hur hans inkomster och skulder varit fördelade de senaste åren.

24-åringen antecknar ibland själv i ett block.

Besökte Sölve som barn

10.09 När 24-åringen var barn besökte han ibland Sölve i huset i Hovs Hallar. Sedan bröts kontakten fram till 2006 då han och några familjemedlemmar var ute där igen. Då fick 24-åringen även träffa Irene för första gången.

I januari 2007 saknades Sölve och Irene och i februari anmäldes de försvunna. Det var Irenes son som anmälde dem försvunna.

När en husrannsakan gjordes i deras hus fanns spår som tydde på att de hastigt försvunnit. Det var gammal mat i mikrovågsugnen, rutten kattmat i skål på golvet och personliga tillhörigheter som man borde ta med sig om man skulle åka bort.

– Det var uppenbart att Sölve och Irene inte varit där på länge, säger åklagare Göran Olsson.

10.12 Irenes mobiltelefon hade heller inte använts efter den 11 januari. Sölves telefon däremot, den hade använts den 13 januari och hans bil hade fått en parkeringsanmärkning den 16 januari.

Åklagarna tror att det är 24-åringen som använt Sölve Svenssons telefon och bil.

10.16 24-åringen åkte trots sin katastrofala ekonomi även på fiskeresa till Gambia. Han har själv i förhör berättat att han drygade ut sin ekonomi genom att stjäla båtar och sälja dem vidare.

Avslöjade sig för polisen

10.18 Att polisen fattade misstankar mot just 24-åringen i samband med det äldre parets försvinnande var egentligen hans eget fel.

Polisen tog kontakt med honom efter att paret försvunnit eftersom de såg att han köpt Sölves bil. Men plötsligt berättade han självmant för dem att gjort sig skyldig till bedrägerier och lurat banker på pengar i Sölves namn.

Det handlade om drygt 450 000 kronor som kommit in på Sölves konto och som 24-åringen sedan hade tänkt att komma över,

– Det här var ingenting som polisen då visste om, säger Göran Olsson.

När Sölves bil, som 24-åringen då köpt, togs i beslag, hittades blod i bilen. Blod från människa. Detta ledde till att 24-åringen häktades för första gången.

10.22 Rätten bryter för paus.

”Sölve sålde bilen till mig”

10.45 Pausen är nu över. Åklagarna inleder med att gå tillbaka till år 2007 då 24-åringen första gången häktades för människorov. Då nekade han till mord och till människorov. Han sa att han träffat Sölve den 11 januari, att han lämnat fisk till honom, men att han bara hade träffat Sölve den dagen.

– Han sa i förhör att Sölve hade berättat att han "hade ställt till det för sig". Och så sålde han sin bil till honom.

10.48 Det här var alltså den första av fyra versioner som 24-åringen lämnat i förhör. I den versionen sa han att när han besökte Sölve den där dagen, den 11 januari 2007, åkte Sölve iväg en kort stund. Då stal 24-åringen en del saker, bland annat ett bankomatkort och ett körkort.

Han hade även beställt ett Visa Guld-kort i Sölves namn sa han.

Under tiden sökte polisen intensivt efter Sölve och Irenes kroppar, men de hittades inte. Trots att kropparna inte hittats väcktes det åtal mot 24-åringen för bland annat människorov och urkundsförfalskning, eftersom han låtsades vara Sölve Svensson när han tog lån.

10.58 Eftersom inte kropparna hade hittats dömdes 24-åringen i den rättegången bara för brotten mot bankerna.

Åtalspunkterna gällande människorov och misshandel ogillades.

Genombrott när kropparna hittades

Men utredningen fortsatte och inga andra alternativa gärningsmän fanns. Istället fortsatte allt att peka mot 24-åringen.

Så kom genombrottet den 12 maj 2008 då några sportfiskare hittade delar av Sölve och Irenes kroppar i Häljasjön. Polisen förstod snabbt att det rörde sig om det försvunna paret.

11.01 Dagen efter att kropparna hittats anmäldes 24-åringen försvunnen av sin dåvarande flickvän. Han hade stängt av sin mobil och åkt till Danmark.

Lämnade en ny version till polisen

När han väl hördes av polis lämnade han sin andra version, det som polisen kommit att kalla version nummer två.

I den versionen sa 24-åringen att ha besökt Sölve och Irene redan dagen innan de försvann, den 10 januari. Han hade varit där för att leta efter saker att stjäla. Senare samma dag kontaktade han en okänd man på gatan, troligtvis en uteliggare, och bad honom om hjälp att göra inbrott hos paret dagen efter i Hovs Hallar.

De körde upp utanför Sölve och Irenes bostad utan att veta om paret var hemma. Men när de kommer dit ser de att någon är hemma.

– Han (24-åringen) säger då att han vänder och går tillbaka till bilen men att den okände går upp till huset. Han hör sedan skrik och ser Sölve och Irene ligga blodiga på marken. Den här berättelsen går alltså ut på att den okände på en gång mördar Sölve och Irene och att han (24-åringen) själv får panik.

”Uteliggaren slänger dem i sjön”

I den här versionen säger 24-åringen att det är hans egen idé att dumpa kropparna och att han och uteliggaren kör ner dem till Häljasjön men att det sedan är uteliggaren som slänger dem i sjön.

– Han framhärdade under de här förhören att han talade sanning, säger åklagare Anna Broomé.

I samband med den här versionen hölls flera förhör med 24-åringen.

– Han var hela tiden irriterad och ville inte ställa upp på rekonstruktion. Han sa att uteliggaren aldrig gett honom sitt namn.

På 24-åringens egen begäran gjordes en fantombild av uteliggaren som 24-åringen påstod hade mördat paret men den okände mannen hittades aldrig.

Lämnade en tredje version

11.14 Eftersom kropparna hittats i maj begärde åklagarna resning i målet och ville få möjlighet att åtala 24-åringen för mord.

I juli 2009 sa hovrätten i Skåne ja och 24-åringen kunde häktas igen. Han har sedan dess suttit frihetsberövad.

Så en dag efter att han nyligen häktats begärde 24-åringen själv ett nytt förhör med polisen. Då lämnade han en tredje version.

Där berättade han att uteliggaren inte existerade och aldrig gjort så.

Istället hade han träffat både Irene och Sölve den 10 januari, dagen innan de försvann. När han skulle gå därifrån hörde han ett skrik från Irene. Hon låg på marken och hade trillat men när han försökte hjälpa henne upp kom Sölve fram och började bråka med honom och det blev handgemäng mellan dem.

– 24-åringen högg sedan Sölve i benet med en kniv. Han åkte sedan därifrån, säger åklagare Göran Olsson.

”De låg döda på gården”

24-åringen sa sedan i denna tredje version att han bestämde sig för att återvända på kvällen och att paret då låg döda på gården. Irene hade avlidit när hon föll och Sölve troligtvis av handgemänget. Han styckade då kropparna och dumpade huvud och ben i Saxån och kropparna i Häljasjön.

24-åringen sitter till synes oberörd i dag i rättssalen när han lyssnar på denna tredje och för utomstående öron, relativt oerhörda version som han lämnade för ett drygt år sedan.

Bad om nytt förhör – och gav sin fjärde version

11.29 I februari 2010 ville 24-åringen ha ytterligare ett förhör med polisen. Och nu ville han berätta ännu en ny version – version nummer fyra – den sista och än så länge slutgiltiga versionen.

Han sa då att Saxån, och att parets huvuden och ben skulle vara dumpade där, bara var ett villospår. Även de kroppsdelarna skulle gå att finna i Häljasjön.

Det var även i den här versionen som han för första gången erkände att han slagit ihjäl Sölve och Irene.

Han sa att han på kvällen den 11 januari skulle besöka paret men på vägen dit stannade han till i Kattvik för att ta en promenad. Men under sin promenad tappade han sina bilnycklar och tvingades ringa Sölve efter hjälp att hitta dem. När Sölve och Irene kom till platsen för att hjälpa honom att finna dem började de bråka och han slog ihjäl Sölve med en sten, men först efter att Sölve attackerade honom.

Han försvarade sig, menar han.

När även Irene gav sig på honom sänkte han även henne genom att slå henne med stenen i huvudet.

Han styckade sedan kropparna i Kattvik och förvarade dem i Sölves bil innan han sänkte dem i Häljasjön. Det här är den version som 24- åringen fortfarande står fast vid.

Tingsrätten bryter nu för lunch fram till klockan ett.

Detta har hänt

11 januari 2007 Sölve Svensson, 64, och Irene Saldert, 58, försvinner från sitt hem vid Hovs hallar på Bjärehalvön i Skåne.

16 februari 2007 Irene Salderts son anmäler sin mamma försvunnen.

7 mars 2007 En då 21-årig man häktas, misstänkt för inblandning i parets försvinnande. Han misstänks också för att ha sålt Sölve Svenssons bil.

18 mars 2007 Dykare letar efter parets kroppar i Bysjön i Vomb, 10 mil från deras hem, efter uppgifter om att 21-åringen varit vid sjön dagen efter parets försvinnande. Inga kroppar hittas.

30 juli 2007 Rättegång mot 21-åringen. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för dubbelmord. 21-åringen erkänner att han stulit Sölve Svenssons kontokort, sålt hans bil och tagit ett banklån i hans namn. Blod från paret har hittats i bilen.

21 augusti 2007 Polisen finkammar stora delar av Bjärehalvön i jakt efter parets kroppar – utan resultat.

10 september 2007 Helsingborgs tingsrätt friar 21-åringen för mordet eftersom man inte vet om paret mördats. Han döms för urkundsförfalskning och försök till bedrägeri till ett års fängelse.

12 maj 2008 Det försvunna parets kroppar hittas i Häljasjön vid Veberöd.

Efter det har 23-åringen själv kommit med flera nya uppgifter, som visar att han varit mer inblandad i parets försvinnande än vad som kom fram vid den tidigare rättegången.

Juli 2009 säger hovrätten i Skåne säger ja till åklagarens resningsansökan. Enligt hovrättens beslut är det sannolikt att 23-åringen skulle ha fällts för mord om de nya omständigheterna i målet varit kända när den friande domen i tingsrätten kom. Bland annat har 23-åringen ändrat sin historia och erkänt att han var på plats när dubbelmordet begicks men att "en luffare" utförde morden.

Den 11 juli 2009 hålls nya häktningsförhandlingar mot den nu 23-årig mannen.

Februari 2010 Ytterligare kroppsdelar hittas vid dykningar i Häljasjön.

16 juni 2010 Efter nästan ett år i häkte kräver den nu 24-årige mannen en häktningsförhandling och skickas på ny psykundersökning.

23 augusti 2010 Mannen åtalas igen. I de sista förhören har han erkänt att han slagit ihjäl paret men hävdar nödvärn.

Läs mer: