Slog ihjäl dem med en sten

Bild från polisens rekonstruktion.
NYHETER

I det sista förhöret med polisen erkänner 24-åringen att han slog ihjäl Sölve och Irene med en sten, men att han inte menade att mörda dem.

När han upptäckte att de var döda styckade han deras kroppar och sänkte dem i sjön.

24-åringen har lämnat flera olika versioner i förhör med polisen.

Han påstod till en början bland annat att en uteliggare skulle vara ansvarig för dubbelmordet på Sölve Svensson, 64, och Irene Saldert, 58.

Han erkänner i förhör att han anpassat sina versioner efter vad som framkommit i efterhand i utredningen.

– När det dök upp något nytt ändrade jag min historia. Det var ju inte så att jag redan från början tänkt ut något, säger han.

I det allra sista förhöret med 24-åringen som hölls i februari i år presenterar förhörsledare de fyra olika versionerna som 24-åringen lämnat för honom.

När förhörsledaren läser upp den sista för honom säger han:

– Ja den är sanningen, tro det eller ej.

Blev förbannad

Enligt den versionen träffade 24-åringen Sölve i dennes hem i Hovs Hallar den 10 januari. Han gav Sölve lite fisk som han fångat och blev bjuden på mat.

Irene var inte hemma så 24-åringen blev tillbakabjuden dagen efter.

När 24-åringen var på väg till Hovs Hallar bestämde han sig för att stanna i Kattvik för att ta en promenad. Där tappade han sina bilnycklar och ringde Sölve och bad honom att hämta honom. Det äldre paret kom dit och hjälpte honom att leta i mörkret efter nycklarna.

– Då snubblade Sölve och jag skrattade till. Han blev förbannad och vi började bråka, har 24-åringen sagt i förhör.

Enligt den åtalade mannen började han och den äldre mannen att slåss. Han fällde Sölve genom att slå honom med en sten i huvudet. När Irene försökte hjälpa sin man fällde han henne på liknande sätt.

Hämtade verktyg och styckade kropparna

Obduktionen har dock visat att den äldre mannen troligtvis blev satt ur spel tidigt av slagen och troligtvis inte kunnat slå tillbaka som 24-åringen påstår.

24-åringen berättar sen hur han körde hem till paret och hämtade verktyg. Sedan styckade han deras kroppar och lade delarna i plastsäckar.

Han åkte sedan hem till sin mamma med kropparna i bagageutrymmet i bilen. Senare på kvällen sänkte han dem i Häljasjön.

I det sista förhöret berättade även 24-åringen detaljer som ledde fram till att polisen kunde hitta de sista saknade delarna av Sölve och Irenes kroppar.

Han gav då också en helt ny förklaring till varför han åkt hem till Sölve och Irene. Innan hade han sagt att han skulle dit och göra inbrott. I sin sista version sa han att han åkt dit för att låna Sölves båt.

Om varför han valt att till slut berätta att han slagit ihjäl det äldre paret säger han i förhör:

– Jag tyckte det var bättre att säga som det är.

Motivet ekonomiskt

Åklagaren har beskrivit 24-åringens motiv som ekonomiskt. Själv vill han inte medge det alls utan säger i den fjärde versionen att det var ett bråk som urartade.

24-åringens advokat Lars Tindberg säger att hans klient hävdar nödvärn.

Sölve attackerade honom menar han.

– Han säger att han försvarade sig och inte menade att mörda dem.

Varför 24-åringen ljugit i så många förhör under tre års tid vill Tindberg inte kommentera.

– Han får berätta själv under rättegången.

En vän till den misstänkte 24-åringen beskriver honom i förhör som snäll och lite tystlåten. "Som pågar i allmänhet".

– Det känns helt omöjligt att han gjort det här. Jag visste att han var pengatokig men inte att det skulle gå så här långt.

Detta har hänt

11 januari 2007 Sölve Svensson, 64, och Irene Saldert, 58, försvinner från sitt hem vid Hovs hallar på Bjärehalvön i Skåne.

16 februari 2007 Irene Salderts son anmäler sin mamma försvunnen.

7 mars 2007 En då 21-årig man häktas, misstänkt för inblandning i parets försvinnande. Han misstänks också för att ha sålt Sölve Svenssons bil.

18 mars 2007 Dykare letar efter parets kroppar i Bysjön i Vomb, 10 mil från deras hem, efter uppgifter om att 21-åringen varit vid sjön dagen efter parets försvinnande. Inga kroppar hittas.

30 juli 2007 Rättegång mot 21-åringen. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för dubbelmord. 21-åringen erkänner att han stulit Sölve Svenssons kontokort, sålt hans bil och tagit ett banklån i hans namn. Blod från paret har hittats i bilen.

21 augusti 2007 Polisen finkammar stora delar av Bjärehalvön i jakt efter parets kroppar – utan resultat.

10 september 2007 Helsingborgs tingsrätt friar 21-åringen för mordet eftersom man inte vet om paret mördats. Han döms för urkundsförfalskning och försök till bedrägeri till ett års fängelse.

12 maj 2008 Det försvunna parets kroppar hittas i Häljasjön vid Veberöd.

Efter det har 23-åringen själv kommit med flera nya uppgifter, som visar att han varit mer inblandad i parets försvinnande än vad som kom fram vid den tidigare rättegången.

Juli 2009 säger hovrätten i Skåne säger ja till åklagarens resningsansökan. Enligt hovrättens beslut är det sannolikt att 23-åringen skulle ha fällts för mord om de nya omständigheterna i målet varit kända när den friande domen i tingsrätten kom. Bland annat har 23-åringen ändrat sin historia och erkänt att han var på plats när dubbelmordet begicks men att "en luffare" utförde morden.

Den 11 juli 2009 hålls nya häktningsförhandlingar mot den nu 23-årig mannen.

Februari 2010 Ytterligare kroppsdelar hittas vid dykningar i Häljasjön.

16 juni 2010 Efter nästan ett år i häkte kräver den nu 24-årige mannen en häktningsförhandling och skickas på ny psykundersökning.

23 augusti 2010 Mannen åtalas igen. I de sista förhören har han erkänt att han slagit ihjäl paret men hävdar nödvärn.

Läs mer: