Åtalas för mord – för andra gången

Foto: Foto: SCANPIX ARKIV
Vid dykningar hittades flera kroppsdelar, vilket har stärkt bevisläget mot den mordmisstänkte 24-åringen.
NYHETER

24-åringen misstänks ha styckmördat Sölve Svensson och Irene Saldert 2007.

I dag åtaldes han för deras mord – för andra gången.

Aftonbladets Linda Hjertén är på plats i Helsingborgs tingsrätt.

Åtalet lämnades in kvart i elva till tingsrätten.

Mannen åtalas för mord och brott mot griftefriden.

Åklagaren skriver att 24-åringen den 11-12 januari 2007 i Båstads kommun eller dess närhet uppsåtligen berövat Irene och Sölve deras liv.

Han har sedan, den 11-13 januari skadat och skymfligen behandlat liken efter det äldre paret genom att stycka dem, skriver åklagaren.

Han har sedan dumpat dem i Häljasjön.

Rättegången inleds på måndag

Enligt åtalet har nu samtliga kroppsdelar efter paret hittats.

Åklagaren åberopar en lång lista med bevis bland annat flera rekonstruktionsfilmer med den tilltalade och flera knivar och stämjärn.

Kammaråklagare Anna Broomé berättar att rättegången inleds redan på måndag.

Hon säger att 24-åringen lämnat fler uppgifter än han gjorde 2007 men han erkänner inte morden.

– Vi anser att vi har bevisning nog att väcka åtal. I övrigt får resten komma fram under rättegången.

Försvannn från hemmet

Rättsprocessen mot den i dag 24 år gamle mannen har pågått i tre år och varit snårig och komplicerad.

Allt började med att Sölve Svensson och Irene Saldert försvann från sitt hem på Hovs Hallar 2007. Polisen förstod snart att de inte försvunnit frivilligt utan utsatts för ett brott. Spåren ledde snart fram till den 24-årige mannen men då parets kroppar inte hittats dömdes han aldrig för morden utan för urkundsförfalskning och försök till bedrägeri till ett års fängelse.

Erkänner att han styckat kropparna

Men när deras styckade kroppar hittades i maj 2008 i en sjö utanför Lund tog utredningen ny fart. Till slut sa hovrätten i Skåne ja till åklagarens resningsansökan att åtala 24-åringen igen, ett mycket ovanligt beslut.

Sölve dödades med avsevärd kraft mot huvudet. Enligt rättsläkarens rapport har han utsatts för upprepat trubbigt och kraftigt våld mot huvudet och han sattes snabbt ur spel.

Hur Irene mördades har inte kunnat fastställas men det mesta talar för att även hon dött av upprepat, trubbigt våld mot huvudet.

Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för både mord och brott mot griftefriden. Den tidigare domen undanröjs och hans eventuella skuld kan därmed prövas på nytt i tingsrätten.

24-åringen själv nekar till att mördat paret, men erkänner att han har styckat kropparna.

Vem som har mördat paret har mannen inte velat säga.

Aftonbladets Linda Hjertén är på plats i Helsingborgs tingsrätt rapporterar direkt.

Detta har hänt

11 januari 2007 Sölve Svensson, 64, och Irene Saldert, 58, försvinner från sitt hem vid Hovs hallar på Bjärehalvön i Skåne.

16 februari 2007 Irene Salderts son anmäler sin mamma försvunnen.

7 mars 2007 En då 21-årig man häktas, misstänkt för inblandning i parets försvinnande. Han misstänks också för att ha sålt Sölve Svenssons bil.

18 mars 2007 Dykare letar efter parets kroppar i Bysjön i Vomb, 10 mil från deras hem, efter uppgifter om att 21-åringen varit vid sjön dagen efter parets försvinnande. Inga kroppar hittas.

30 juli 2007 Rättegång mot 21-åringen. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för dubbelmord. 21-åringen erkänner att han stulit Sölve Svenssons kontokort, sålt hans bil och tagit ett banklån i hans namn. Blod från paret har hittats i bilen.

21 augusti 2007 Polisen finkammar stora delar av Bjärehalvön i jakt efter parets kroppar – utan resultat.

10 september 2007 Helsingborgs tingsrätt friar 21-åringen för mordet eftersom man inte vet om paret mördats. Han döms för urkundsförfalskning och försök till bedrägeri till ett års fängelse.

12 maj 2008 Det försvunna parets kroppar hittas i Häljasjön vid Veberöd.

Efter det har 23-åringen själv kommit med flera nya uppgifter, som visar att han varit mer inblandad i parets försvinnande än vad som kom fram vid den tidigare rättegången.

Juli 2009 säger hovrätten i Skåne säger ja till åklagarens resningsansökan. Enligt hovrättens beslut är det sannolikt att 23-åringen skulle ha fällts för mord om de nya omständigheterna i målet varit kända när den friande domen i tingsrätten kom. Bland annat har 23-åringen ändrat sin historia och erkänt att han var på plats när dubbelmordet begicks men att "en luffare" utförde morden.

Den 11 juli 2009 hålls nya häktningsförhandlingar mot den nu 23-årig mannen.

Februari 2010 Ytterligare kroppsdelar hittas vid dykningar i Häljasjön.

16 juni 2010 Efter nästan ett år i häkte kräver den nu 24-årige mannen en häktningsförhandling och skickas på ny psykundersökning.

23 augusti 2010 Mannen åtalas igen. I de sista förhören har han erkänt att han slagit ihjäl paret men hävdar nödvärn.

Läs mer:

ARTIKELN HANDLAR OM