Här är brottslingarnas favoriter – på fötterna

1 av 5 | Foto: Aftonbladet
Favoriterna Timberland på vintern och Nike, Adidas och Reebook på sommaren. Så ser tjuvens garderob ut – oftast.
NYHETER

Ett värdetransportrån en vinterdag?

Timberland.

Misshandel på stan en lördagskväll?

Adidas.

Här är busarnas favoritskor.

DNA är väletablerat.

Fingeravtryck likaså.

Men nu får bovarna även se upp med var de sätter fötterna. Polisen har upprättat en databas på 2 500 skomodeller som kan fälla brottslingen.

En databas som numera uppdateras varje vår och höst – när skotillverkarna presenterar sina nya kollektioner.

Jämför skor och sulor

Anders Gustafsson, kriminaltekniker i Stockholm, har utvecklat den. Han berättar att man på två bildskärmar kan jämföra spår från en brottsplats med skomodeller i databasen.

Både bilder på själva skon och på sulans mönster.

– Skor kan i princip vara som ett fingeravtryck. Alla sliter dem på olika sätt, säger Anders Gustafsson.

Fångade barnamördare

Skoregistret var en viktig del i utredningen av helikopterrånet mot värdedepån G4S i Västberga. Ett skoavtryck på brottsplatsen stämde med en skosort i databasen och likadana skor hittades sedan hos en av de misstänkta.

Även Christine Schürrer, dömd för barnamorden i Arboga, fälldes delvis med hjälp av skospår. I samband med morden på Max och Saga hittades skoavtryck med våffelmönster på brottsplatsen. Skorna har aldrig hittats men Christine Schürrer ska ha haft en par skor med samma sulmönster – och i samma storlek. Uppgifter som hovrätten i sin skrivelse kallade ”starkt besvärande” för Schürrer.

Nike, Adidas och Reebook

Polisens kriminaltekniker har ett nära samarbete med Forensiska Analysteamet (FA), för att hitta bovarna i diverse brott. Där jobbar Ola Lilja. Han har med tiden lärt sig att olika sorters förövare ofta föredrar en särskild sorts skor.

– Inbrottstjuvar, om det är organiserade gäng som vi pratar om, använder sneakers. Nike, Adidas och Reebook, säger han.

– Däremot, om det är enskilda brottslingar som gör inbrott för att till exempel finansiera sitt missbruk, då har de på sig vad som helst. Sandaler, gummistövlar, lågskor.

Värderånare har kängor

Våldtäktsmän har han noterat ofta använder gympaskor, så gör även män som utför misshandel under helgerna.

– Generellt så är det unga män som begår de här brotten och de bär gymnastikskor. De är trendmedvetna, det är nya modeller varje år, säger Ola Lilja.

Den sortens brottslingar som sticker ut är värderånare.

– De använder gärna arbetsskor med stålhätta på sommaren, eller stadiga gymnastikstor av märkena Salomon och Timberland. På vintern är det kängor som gäller. Även då brukar de välja Timberland, säger han.

FAKTA

2 500 modeller i register

Skodatabasen innehåller bilder på cirka 2 500 olika skomodeller, men kan växa avsevärt. Brittiska polisens motsvarande bas omfattar över 10 000 modeller.

Efter tillstånd från skotillverkarna tankar polisen ned bilderna från deras webbplatser.

Skodatabasen används av polismyndigheterna i Stockholms län, Västra Götaland, Skåne, Halland, Uppsala län, Kalmar län, Södermanlands län, Värmlands län och Västerbottens län.

Skoavtryck ingår ganska ofta i den tekniska bevisningen vid en rättegång.

Källa: Polisen/TT