Mordförsök på bebis på sjukhus

NYHETER

En 28-årig kvinna misstänks ha försökt döda sig egen bebis två gånger. Först i bostaden i Vänersborg och senare även på sjukhuset Näl i Trollhättan. På måndagen åtalades kvinnan för försök till mord.

Hon ska enligt åtalet ha täppt till näsan eller munnen på flickan, eventuellt båda, så att hon blivit medvetslös. Flickan drabbades av hjärtstillestånd med bestående hjärnskador som följd.

Bebisen togs till sjukhus i april med andningssvårigheter. Då bedömdes det som kikhosta, men senare ska kvinnan i ett gräl med fadern ha sagt att hon hade försökt mörda barnet och allt uppdagades.

Nekar

Kvinnan nekar till anklagelserna.

Rättsläkaren har uteslutit att barnets skador orsakats av någon form av sjukdom eller infektion och slagit fast att det handlar om yttre påverkan.

Mamman och barnet var ensamma i rummet på sjukhuset när kvinnan, troligen med handen, ska ha försökt kväva barnet.

– Hon ska tidigare ha uttalat att hon inte ville ha barnet. Det är det motivet vi ser, säger kammaråklagare Jenny Silfverberg.

Den medicinska personalen fattade inte några misstankar mot mamman efter händelsen när barnet blev medvetslöst och drabbades av andnings- och hjärtstillestånd. Mamman ska dock ha visat ett avståndstagande mot barnet. Under rättegången ska två sjuksköterskor höras.

Livshotande

– De ska bland annat berätta hur mamman var mot barnet och hur allvarlig situationen var för flickan, säger Jenny Silfverberg.

Enligt åtalet var gärningarna livsfarliga samt livshotande. Kvinnan anses ha visat särskild hänsynslöshet och råhet eftersom hon utsatt ett litet skyddslöst barn som hon haft föräldraansvar för.

Flickan, som bara var runt tre månader när hon togs till sjukhus, fick bestående hjärnskador som hittills har visat sig genom störningar i rörelseförmågan. Hon bor nu hos sin pappa.

Kvinnan har genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning som visade att hon i lagens mening inte var allvarligt psykiskt stöd vid gärningen eller vid undersökningen.

– Jag har inte bestämt vad jag ska yrka på för straff, men det handlar om ett längre fängelsestraff, säger Jenny Silfverberg.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM