Dyrast luncha i Stockholm

Foto: Colourbox
Värt 75 kronor?
NYHETER

Det kokta fläsket är inte bara stekt – det är dyrt också.

En snittlunch i Sverige kostar för första gången mer än 75 kronor.

Dyraste lunchen hittar du i Stockholm, medan Malmö är stället för budgetlunch.

Varningsrapporter kring fet mat fortsätter att ramla in, men plånboken blir åtminstone lättare. För i Sverige har priset för en lunch stadigt ökat, och nu kostar en lunch i Sverige mer än 75 kronor.

Och dyrast är det i Stockholm där en snittlunch kostar 76,90 kronor.

– Min teori är att Stockholm har varit motorn även i lågkonjunkturen och priserna har stigit. Det finns en köpvilja, och mer pengar i plånböckerna, säger Patrik Smede, vd för restaurangportalen Gastrogate som genomfört undersökningen

Fast priserna i Stockholm varierar stort och det kan skilja runt 25 kronor mellan den billigaste och dyraste stadsdelen.

Näst dyrast i Örebro

Näst dyraste lunchen hittar man i Örebro, där man får betala 76 kronor medan man i Västerås och Lund får betala 75,70.

För att få tag på billig lunch får man bege sig till södra Sverige. Malmö är Sveriges billigaste stad där det endast kostar 70,80 kronor.

– Det var fantastiskt. Det är den enda staden som backar. Teorin är att konkurrensen som har slagit till då det är väldigt konkurrenstätt där. De kämpar med låga priser och gästen är mer prismedveten, säger Patrik Smede, som själv betalade 79 kronor för en lunch på en indisk restaurang i Stockholm på måndagen.

Jämn nivå

I framtiden tror man på Gastrogate att priserna kommer att stabiliseras efter att ha stigit över hela Sverige de senaste åren. Men mycket beror på hur vår nästa regering väljer att göra med tjänstemomsen för restaurangen.

– Jag tror att det blir ökat utbud om det blir så att momsen sänks. Fler som kan öppna upp och det blir mer konkurrens. Jag tror att det blir bättre kvalitet, större utbud och fler arbetstillfällen vilket skulle vara bra för restaurangbranschen, säger Patrik Smede.