”De dog på stranden”

På köksbordet hos Sölve och Irene fanns en plasthandske – likadan som den som hittades i 24-åringens bil

1 av 3 | Foto: björn lindgren
På måndagen började rättegången mot den 24-årige man som åtalas för dubbelmordet på Sölve Svensson och Irene Saldert i skånska Hovs Hallar 2007.
NYHETER

HELSINGBORG. 24-åringen menar att han inte menade att mörda Sölve och Irene – han försvarade sig bara.

Men bevisen mot honom är många.

Inte minst talar det emot honom att han lämnat fyra olika versioner av vad som egentligen hänt i polisförhören.

Åklagarna har under förmiddagen radat upp en lång rad bevis mot den 24-årige mannen som står åtalad för dubbelmordet och styckningen av Sölve Svensson, 64, och Irene Saldert, 58 i Hovs Hallar 2007.

24-åringen har bland annat lånat pengar i den då döde Sölves namn och använt hans bil och mobil. I eftermiddag fortsätter åklagarna sin sakframställning och Aftonbladet rapporterar direkt.

13.00 Lunchpausen är nu över. Vice chefsåklagaren Göran Olsson och kammaråklagare Anna Broomé kommer att fortsätta sin sakframställning.

24-åringen stirrar rakt fram

13.03 Åklagarna är nu inne på sin andra del av sakframställningen. Det handlar bland annat om en kartläggning av tiden innan brottet – de sista livstecknen efter Sölve och Irene och den tilltalades behov av pengar innan dubbelmordet.

24-åringen sitter precis som innan lunchrasten, med munnen täckt av sin hand, stirrandes rakt fram.

13.13 Just nu står förhandlingarna stilla på grund av tekniska problem. Åklagarna vill visa bilder på storbildsskärmarna, men tekniken vill inte detsamma.

Vill du läsa vad som hände under förmiddagen i tingsrätten – läs här.

13.20 Polisens kartläggning visar att 24-åringens kontakt med Sölve år 2007 inleddes den 8 januari. Då ringde 24-åringen till sin mormors före detta sambo. Två dagar senare, dagen innan Sölve och Irene försvann och dödades, ringde han dem igen.

Den 11 januari, vid nio på morgonen, togs 2 000 kronor ut från Sölve Svenssons konto. Det här var de sista pengar som tagits ut från Sölves konto. I Sölves jacka har en båtbiljett hittats. Man tror att han samma dag åkte till Helsingör och tillbaka till Helsingborg. Därifrån ringde han Irene Saldert.

De båda handlade på eftermiddagen på en ICA-butik.

På kvällen misstänks de båda ha mördats.

Ringde sonen en sista gång

13.31 Irenes sista samtal blev med sin ene son. Hon befann sig då hemma i huset i Hovs Hallar.

Någon timme efter Irenes samtal ringde den åtalade 24-åringen upp Sölve. Kartläggning av 24-åringens telefon visar att han befann sig i närheten av Sölves och Irenes bostad när han ringde dem.

Åklagarna ska nu gå igenom resultaten från de tekniska undersökningarna från Sölves bil, där blod hittades, och parets hem.

13.39 Nu visas bilder från en teknisk undersökning i Sölve och Irenes hem i Hovs Hallar.

Det mesta såg ut som vanligt polisen var där. Den rödrutiga köksduken låg som den skulle på bordet, furumöblerna stod i ordning, tavlorna och prydnadsporslinet hängde rakt på väggarna.

Det enda som var märkligt var att man hittade en engångsplasthandske på köksbordet – likadana handskar som sedan hittades i 24-åringens bil. I vardagsrummet fann man även krossad julgransbelysning.

Och så hittade man även flera tecken på att paret inte försvunnit frivilligt. I mikrovågsugnen låg korv kvar och katterna som paret tog så väl hand om hade bara rutten kattmat i skålarna.

”De dog på stranden”

14.02 Enligt 24-åringen själv dog Sölve och Irene på stranden i Kattvik, ungefär tio minuter från parets hem. Han ringde dit dem efter att han tappat bort sina bilnycklar när han promenerade runt på den steniga stranden och det var när de skulle hjälpa honom att leta som Sölve attackerade honom menar han.

Han säger även, i version fyra, att han sedan styckade kropparna på stranden bakom en stenvägg.

Polisens tekniker har undersökt platsen efter blodspår bland annat med hjälp av "blue star", ett medel som reagerar på blod. Och på den plats där 24-åringen säger att han styckade kropparna fick blue star-medlet utslag.

En relativt stor blodansamling kunde hittas, trots att undersökningen gjordes drygt tre år efter att paret dödades.

14.13 Med hjälp av Blue Star kan man få utslag på väldigt små mängder blod, till och med så små att det inte går att ta dna-prov.

Och SKL kunde inte få fram någon dna-profil med hjälp av de spår som hittades på platsen. Däremot visar blue star-undersökningen att 24-åringens version, att han styckade paret på just den platsen, mycket väl kan stämma med tanke på blodansamlingen.

Knivmärken i jackan

14.21 I Sölve Svenssons bil, den bil som 24-åringen medgett att han fraktade kropparna i, har blod från både Sölve och Irene hittats.

Ett spår som dock fortfarande gäckar polisen och som man inte vet vad det betyder är en röd jacka som tillhörde Irene Saldert och som hittades i närheten av huset i Hovs Hallar.

Jackan var skadad av vad teknikerna tror är fyra knivhugg. Men Irene dödades inte med kniv.

14.30 Rätten tar paus till tio i.

14.54 Pausen är över. 24-åringen sitter som en stenstod mellan sin advokat och dennes assistent.

14.57 Det första stora genombrottet i utredningen kom som sagt den 12 maj 2008 då delar av Irene och Sölves kroppar hittades i Häljasjön, dryga 13 mil från deras hem. De hade då varit borta sedan januari 2007.

15.08 Åklagarna varnar nu för att de kommer att visa starka bilder. Det är fotografier från när kropparna hittades i Häljasjön den 12 maj 2008.

De kroppsdelar som då hittades var mycket svårt sargade. 24-åringen tittar till på varje ny bild och ser sedan snabbt ner.

15.13 Rätten bryter för i dag. 24-åringen handfängslas och leds ut ur rättssalen.

Förhandlingarna fortsätter i morgon klockan 09.00.

Läs mer: