Svårare att få jobb med slöja

NYHETER

Den som bär slöja som täcker håret har flera gånger svårare att få jobb.

Det visar en granskning som Sveriges Radio P3 har gjort.

– Det sker instinktivt och automatiskt, säger en chef i inslaget.

I P3 Nyheter sökte två påhittade personer 200 jobb. De två tjejerna var i princip indentiska – samma ålder, samma meriter, samma språkkunskaper och samma fritidsintressen.

Enda skillnaden mellan ansökningarna var att den ena personen hette "Evin Ziadi" och bar slöja på den bifogade bilden medan den andra personen hette "Emma Svensson" och inte bar slöja.

Inga bra skäl

Ändå fick Emma 35 svar från arbetsgivare medan Evin bara fick åtta.

När programmet konfronterade arbetsgivarna kunde ingen av dem ge något bra skäl till att de valt Emma och inte Evin.

Eftersom arbetsgivaren måste kunna motivera varför en viss person valts framför en annan skulle Evin (om hon funnits i verkligheten) kunnat anmäla en arbetsgivare som inte kan motivera sitt val bättre.

Känns på vibbarna

En av arbetsgivarna säger till P3 Nyheter att han inte tror att det handlar om ett aktivt val utan snarare att man omedvetet letar efter anledningar att välja en sökande som liknar en själv.

– Man känner sig trygg med det man känner igen, så om jag inte är vaksam väljer jag kanske bort någon på grund av det.

Zahra Elmorabit bär slöja och säger att hon för en tid sedan sökte 70 jobb i veckan i ett helt år utan att få napp. Hon tror det kan bero på slöjan.

– De säger ju inte rakt ut "jag vill inte ha dig här för att du har slöja", utan de säger det indirekt. Man känner det på vibbarna.