Tvingades köpa biljett – till fiolen

Ryanairs regler gjorde
att de missade flyget

NYHETER

Tolvåriga violinisten Francesca Rijks hade varit i Holland med sin pappa och uppträtt.

När de skulle åka tillbaka till England blev det tvärstopp.

Ryanair vägrade låta henne ha fiolen som handbagage – och de kastades av flyget.

Francesca Rijks studerar på Chetham’s School of Music i Manchester och skulle flyga hem till England efter att ha varit Holland och spelat. Av Ryanairs personal på flygplatsen hade de fått reda på att det skulle gå bra att plocka med sig fiolen som handbagage. Men icke.

När de skulle gå ombord blev de stoppade. Fiolen var för stor. Valet de fick var att checka in den eller köpa en egen biljett till fiolen. Att köpa ett extra säte skulle kosta nästan 2 200 kronor.

Då det känsliga instrumentet skulle ta för mycket skada av att ligga kallt och dragigt med allt annat bagage hade de inget val.

Skulle köpa biljett

– Jag gick med på att köpa en extra biljett, men då fick vi reda på att boardingen hade avslutats. De tvingades att försena planet för att ta av vårt bagage, och sedan fick vi ta oss hem på egen hand, säger Francescas pappa Harmen Rijks till Daily Mail.

De båda köpte i stället biljetter med easyJet, där fiolen mer än väl fick plats som handbagage.

49-årige Harmen Rijks har begärt ersättning av Ryanair för pengar de lagt ut på biljetter, men har ännu inte hört något från dem.

– Det finns så många musiker som flyger till kulturarrangemang med bolag som Ryanair och jag förstår inte vad de själva tror. Vi kommer definitivt inte att flyga med dem igen och jag tvivlar att någon annan på Chetham gör det heller, säger han.

Har inte gjort fel

På Ryanair slår man dock ifrån sig – och menar att de inte gjort något misstag.

– Då alla anställda på Ryanair känner till våra policys om bagage är vi säkra på att de berörda passagerarna aldrig fått höra att de kunde bära med sig någon form av otympligt bagage på planet, säger talesmannen Stephen McNamara.

På Facebook har en grupp skapats som protesterar mot Ryanairs stränga regler när det gäller musikinstrument. Gruppen kallas Musicians against Ryanair och har samlat nästan 13 000 medlemmar.