FN ska undersöka tips om massgrav i Elfenbenskusten

Landet uppges vara "på randen till inbördeskrig"

Foto: Scanpix
Fredsbevande styrkor från Jordanien i Elfenbenskusten.
NYHETER

173 personer har dött på två veckor och det har varnats om stundande folkmord.

Snart kan det råda fullskaligt inbördeskrig i Elfenbenskusten – och FN vill nu undersöka tips om massgravar.

Foto: Scanpix
FN-styrkorna uppges ha blivit beskjutna.

Interna stridigheter har rasat ända sedan det skandalomsusade valet för över en månad sedan. Den sittande presidenten Laurent Gbagbo har vägrat att stiga åt sidan, trots att motkandidaten i presidentvalet Alassane Ouattara av FN utpekats som den rättmätige vinnaren.

FN anklagas

Enligt nyhetsbyrån AP sägs Laurent Gbagbo anklaga FN för att misslyckats med att hålla sig neutrala under övervakningen av valet, och han kräver att de fredsbevarande styrkorna som finns i Elfenbenskusten ska lämna landet.

Och för de FN-ledda styrkorna har läget den senaste tiden försvårats och under veckan sårades en soldat av en machete då styrkor attackerades av Gbagbos anhängare. Från hustak har skott även avlossats mot FN-soldater.

– All typ av våld mot fredsbevarande trupper är ett brott mot internationell rätt, och förövarna och de som uppviglar dem kommer att hållas ansvariga, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon enligt en talesman för FN.

Land i krig

Mannen som blir premiärminister om Ouattara till slut får inta presidentposten gav på lördagen ett dystert besked:

– Elfenbenskusten är i krig, sa Guillaume Soro enligt AP. Samtidigt krävde han att världssamfundet med "legitim kraft" skulle ingripa innan våldet eskalerar än mer.

FN vill nu också undersöka tips om "oerhörda brott mot mänskliga rättigheter" som ska ha skett i landet, skriver TT. Enligt uppgifter ska det finnas massgravar, och FN:s fredsstyrka Unoci gör nu allt i sin makt för att få tillträde till de områden där de påstådda massgravarna ska finnas.

"Randen till folkmord"

Tidigare i veckan gick Elfenbenskustens FN-ambassadör ut med en varning om att landet är på väg in i en djup kris.

– Vi är på randen till folkmord, sa Youssoufou Bamba, som står på Alassane Ouattara i kampen om presidentposten.

ARTIKELN HANDLAR OM