Orkanen Earl på väg mot USA

1 av 3 | Foto: AP
En pojke skyddar sig mot vågorna i Puerto Rico.
NYHETER

Orkanen Earl ökar i styrka och man befarar en ny katastrof.

Boende i östkuststäderna från North Carolina till Main varnas för att orkanen snabbt kan ändra riktning och komma in över land.

I väntan på orkanen har flygresor ställts in och fartyg stoppats.

Orkanen Earl uppgraderades på måndagen till kategori fyra – näst högst på Saffir-Simpson-skalan. Den var då på väg mot Puerto Rico och Jungfruöarna och väntades gå in över USA:s östkust senare i veckan.

Earls vindhastighet uppmättes till 69 meter i sekunden.

USA:s nationella orkancenter (NHC) varnar boende i kuststäderna från North Carolina till Maine att hålla ett vaket öga på stormen.

"Varje liten skiftning i färdvägen kan vara den avgörande skillnaden för om orkanen kommer in över land eller om den stannar över havet," sa Wallace Hogsett, en meteorolog vid centret.

Enligt USA:s nationella orkancenter i Miami är risken för "katastrofala skador" stor när en så kraftig orkan drar in över land. Men det är ännu för tidigt att säga vilken effekt Earl kommer att få. Klart är ändå att orkanen kan dra upp kraftiga strömmar.

En surfare avled i Florida och en simmare i Maryland har varit försvunnen sedan i lördags då vågor drog in från orkanen Danielle, som försvagades till en tropisk storm under måndagen.