Fidel Castro: Jag var nära döden

Talar ut om sin hälsa i spansk intervju

Foto: AFP
STÖDJER SIG TUNGT på sina medhjälpare. 2006 blev den kubanske presidenten Fidel Castro svårt sjuk och gick ner kraftigt i vikt. Nu har han återvänt till offentligheten. I går höll han ett tal på National Aquarium i Havanna. – Nu går jag 600 steg utan stöd varje dag, säger 84-åringen.
NYHETER

Spekulationerna kring Fidel Castros, 84, hälsotillstånd har länge varit i gång.

Nu medger Castro själv att han var nära döden när han insjuknade 2006.

På kort tid gick han ner kraftigt i vikt.

Livsgnistan försvann när Kubas förre president Fidel Castro blev sjuk för fyra år sedan, berättar han i en intervju för mexikanska tidningen La Jornada. Det gick till och med så långt att han frågade sig om det var värt att leva under sådana förhållanden.

– Jag överlevde, men var i en väldigt dålig fysisk kondition, säger Castro till tidningen.

Mår bättre

Men i dag känner han sig bättre. Varje dag går han 600 steg utan någon hjälp och han har gått upp från 66 till 86 kilo i vikt, skriver La Jornada.

Under åren av sjukdom har Castro gjort få framträdanden vilket har ökat på spekulationerna om hans egentliga hälsotillstånd. Men för ett par veckor sedan höll han ett 11 minuter långt tal, som vanligt iförd sina gröna militärkläder.

Då framstod han som pigg, trots att han stöddes av sina livvakter.

Lillebror tog över

Castro var Kubas ledare i nästan ett halvt sekel, 49 år, innan han officiellt avgick 2008. Då överläts presidentposten till lillebror Raúl Castro.

ARTIKELN HANDLAR OM